Hjem Nyheter Europa Israel tilbakekaller ambassadør fra Spania

Israel tilbakekaller ambassadør fra Spania

UTENRIKS Det israelske utenriksdepartementet har tilbakekalt sin ambassadør fra Madrid etter pro-palestinske trekk fra den spanske regjeringen. Ifølge statsminister Benjamin Netanyahu er det «skammelig» å stille spørsmål ved om Israel følger folkeretten.

Israels utrikesminister Eli Cohen.
Foto: Ofir Abe (אופיר אייבי), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nylig uttrykte Spanias statsminister Pedro Sanchez at landet var klar til å anerkjenne Palestina som en stat, selv om resten av EU ikke ønsket å gjøre det. Sanchez kritiserte også skarpt Israels «vilkårlige drap på sivile» i Gaza og brudd på folkeretten.

Dette har nå ført til at Israel har tilbakekalt sin ambassadør fra Madrid. Det israelske utenriksdepartementet har også innkalt Spanias ambassadør i Tel Aviv for en formell reprimande.

Ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu er det «skammelig» at Sanchez i det hele tatt stiller spørsmål ved Israels handlinger, siden tre jøder ble drept og åtte skadet samme dag under en skyteepisode på en bussholdeplass i Israel.

Israels utenriksminister Eli Cohen begrunner beslutningen i et innlegg på X, der han beskriver Pedro Sanchez’ utspill som «opprørende» og hevder at Israel overholder folkeretten.

Men Sanchez støttes av en rekke toppolitikere rundt om i verden, deriblant FNs generalsekretær António Guterres og erkeglobalisten Josep Borell, som er EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk. 10. oktober anklaget Borell Israel for brudd på folkeretten da landet innførte en total blokade av Gaza.

– Noen av Israels handlinger – og FN har allerede sagt dette – som å kutte vann, elektrisitet og kutte matforsyninger for en stor gruppe sivile, er i strid med folkeretten, sa Borell.

Minst 10 land i Afrika, Midtøsten, Asia og Sør-Amerika har også tilbakekalt sine diplomater fra Israel i protest mot landets krigsforbrytelser i Gaza. Bolivia og Belize har også fullstendig kuttet alle diplomatiske bånd med den sionistiske staten.