Hjem Nyheter Israel vil opprette en buffersone i Gaza

Israel vil opprette en buffersone i Gaza

PALESTINA Fredag brøt det ut kamper i Gaza igjen etter at våpenhvileforhandlingene brøt sammen. Nå avslører Israel at de ønsker å etablere en buffersone i Gaza og «avradikalisere» palestinerne.

Et utbombet område på Gazastripen.
Norsk Folkehjelp Norwegian People’s Aid from Norway, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Tidlig fredag morgen ble en ukelang våpenhvile brutt, og kampene i Gaza har blusset opp igjen. Både Hamas og Israel skylder på hverandre for at pausen er over.

Ifølge The Guardian er rundt 200 mennesker i Gaza drept og 650 såret siden kampene ble gjenopptatt. Lørdag angrep Israel det sørlige Gaza, ifølge rapporter fra Associated Press.

– Vi har ikke mange eksakte rapporter ennå, men det vi vet er at kampene er intense, sier Røde Kors’ generaldirektør Robert Mardini til The Guardian.

Israel planlegger for en etterkrigsperiode og har lagt frem en plan for en buffersone nord i Gaza, som skal tjene som beskyttelse mot fremtidige angrep fra Hamas eller andre motstandsmenn. Reuters melder at Israel har delt disse planene med Egypt, Jordan og De forente arabiske emirater.

Ophir Falk, utenrikspolitisk rådgiver for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, sier til Reuters at en buffersone kan være en del av den overordnede planen. Han la til at planen innebærer tre trinn: å ødelegge Hamas, demilitarisere og «avradikalisere Gaza».

– Vi har ingen planer om å bli i Gaza, sier en ikke navngitt tjenestemann.