Hjem Nyheter Israels forsvarsminister sin «plan for Gaza»

Israels forsvarsminister sin «plan for Gaza»

PALESTINAKONFLIKTEN Mens visse israelske og amerikanske tjenestemenn sies å i hemmelighet smi planer for Gazas fremtid, gikk Israels forsvarsminister offentlig ut med sine – i tre trinn.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant. Foto: Skjermbilde Al Jazeera.

Den jødiske okkupasjonsmaktens forsvarsminister Yoav Gallant presenterte fredag sin tre-trinnsplan for Gazas fremtid til ​det israelske parlaments utenriks- og forsvarskomité i Knesset. Mens de to første fasene er direkte relatert til krigføring og er relativt konkret beskrevet, reiser beskrivelsen av den tredje flere spørsmål enn den besvarer.

  • Trinn 1: «Fortsatt omfattende luftbombardement av enklaven, kombinert med manøvrer rettet mot å nøytralisere terrorister og ødelegge Hamas-infrastruktur».
  • Trinn 2: «Lavintensive kamper og eliminering av motstandslommer inne i Gaza».
  • Trinn 3: «Elimineringen av Israels ansvar for liv i Gaza og etableringen av en ny sikkerhetsrealitet for innbyggerne i Israel.»

Ved presentasjonen av trinn tre sies Gallant å ha lagt til følgende kommentar:

Vi har kuttet navlestrengen.

Forsvarsministeren sier dermed at landet etter en bakkeoffensiv vil fraskrive seg alt «ansvar» for den palestinske enklaven Gaza. Financial Times henviser til en anonym israelsk tjenestemann som sier at det som menes her, er at Gazas innbyggere vil bli fullstendig innelåst i sin enklave og ikke få lov til å komme inn i Israel verken for arbeid eller for noe annet formål. Tjenestemannen har avklart til media at alle eksisterende grenseoverganger mellom Gaza og Israel, i henhold til Gallants plan, vil bli stengt etter Israels militæroperasjon i Gaza.

Bakgrunn

I strid med folkeretten okkuperte og befolket Israel Gaza fra 1967 til 2005. De siste årene, frem til den nåværende eskaleringen, har grunnleggende nødvendigheter som vann og elektrisitet fått strømme inn i det tettbefolkede palestinske territoriet. Før det hadde strømmen av mennesker og varer til og fra Gaza vært sterkt begrenset.

Israelsk-amerikanske fremtidsplaner

Lørdag rapporterte Bloomberg at amerikanske og israelske tjenestemenn, som forutsatte Israels militære seier mot Hamas, nå var «i hemmelige samtaler om Gazas fremtid». Scenarioet som de foreløpig foretrekker og planlegger sies å være opprettelsen av «en midlertidig regjering med støtte fra FN og de arabiske landene».