Hjem Nyheter Israels hær: «Vi har akkurat utkjempet den første AI-krigen»

Israels hær: «Vi har akkurat utkjempet den første AI-krigen»

SIONISME Når IDF skryter om sin AI-krigføring i Gaza, belyser de ifølge mange eksperter hvor viktig det er for Israel å prøve nye kampteknikker i virkeligheten – samt å avskrekke andre potensielle fiender av etableringen av Stor-Israel.

Russia Today (RT) konstaterer at den 11 dager lange oppblussingen av stridigheter mellom Israel og Hamas som nylig har utspilt seg, er blitt utpekt til «den første AI-krigen» av Israels hær IDF – som skryter over å ha brukt avansert datateknologi for å behandle den enorme mengden etterretning om Gaza de har samlet sammen.

«For første gang var kunstig intelligens (AI) en avgjørende komponent og kraftforsterker i kampen mot fienden» hevder en høytstående offiser i IDFs etterretningstjeneste til israelske medier.

Etterretningsenheten «8200» har brukt programmer som «Alchemist», «Gospel» og «Visdommens dyp» for å ytterligere forsterke det overveldende overtaket IDF allerede før dette hadde overfor palestinere i den blokadeutsatte Gaza-enklaven.

AI-forbedret analyse har blitt tilpasset på store mengder data som er samlet sammen gjennom satelittavbilding, overvåkningskameraer, radiospaning og menneskelig intelligens, oppgir IDF, som beskriver etterretningsinformasjonens omfang slik:

Ethvert valgt punkt i Gaza ble avbildet minst ti ganger om dagen under konflikten.

Innenfor militæret er de fornøyd med hva de har fått ut av algoritmene. Programmet Gospel har for eksempel i realtid flagget hundrevis av mål for Israels luftvåpen å slå til mot, mens systemet Alchemist har advart israelske tropper om mulige angrep på deres posisjoner.

Israelsk etterretningstjeneste gjør også gjeldende at deres teknologi muliggjør en eksakt kartlegging av tunnelsystemet under Gaza som brukes av palestinske stridende.

De forklarer at disse data har bidratt sterkt til å sikre henrettelsen av den eldre Hamaskommandanten Bassem Issa, den høyst profilerte offiseren som ble drept av IDF siden det israelske raidet på Gaza i 2014.

«Gjennombruddsløsningen for underjorden kom ikke gratis»

«Flere års arbeid, utenfor boksen-tenking, og sammensmeltingen av alle eterretninger med konkrete elementer fra feltet førte til gjennombruddsløsningen for underjorden» kommenterer den ovennevnte senioroffiseren kartet over tunnelsystemet.

Kritikere av Israel deler ikke nødvendigvis IDFs entusisasme over sine milepæler i AI-anvendelse, men tenderer snarere til å betrakte den som salgsargument.

Konflikten mellom Israel og palestinerne i seg selv, sammen med den kontroll Israel har over tilgangen til Gaza, anses allment å gjøre området til et særskilt egnet sted for Israel til å teste ut militære teknologier i felt.

Mange har argumentert for at bruken av egenprodusert militær teknologi er essensielt for at Israel skal kunne hevde seg i konkurransen på det globale våpenmarkedet.

Israeliske produsenter markedsfører avanserte droner, missilforsvarssystemer og andre produkter til fremmede kunder under etikettene «utprøvd i kamp» eller «kampsikkert».

Landets våpenindustri har et nært samarbeid med militæret og regjeringen, samt staten i allmennhet.

Ikke bare våpensystemer, men også teknologi for informasjonsinnsamling, som har forsynt IDFs analytiske algoritmer med data – er altså til stor del fundert i den mangeårige konflikten mellom Israel og palestinerne.

«Folkelig uro» for «terroristangrep av radikaliserende elementer av befolkningen» i de Israel-okkuperte palestinske områdene har muliggjort rettferdiggjøringen av krigføringen og tilførselen av ressurser til det de har kalt «politiverktøy».

Disse inkluderer blant annet masseovervåkning gjennom gatekameraer, omfattende innsamling av kommunikasjonsmetadata og sanntidsovervåkning av sosiale medier.

IDF påstår at å drive AI-forbedret krigføring i Gaza sterkt har bidratt til et minsket antall sivile ofre.

Myndigheter i Gaza har dog rapportert at minst 243 sivile palestinere ble drept under kampene, inklusive 66 barn.

Den israelske siden hevder derimot at de har drept 100 militante stridende og gir feilrettede raketter avfyrt av Hamas skylden for mange av de sivile dødsfallene på Gaza.

På samme side rapporterer de at av de egne har 12 sivile og en soldat blitt drept under kampene.

RT går i sin artikkel ikke inn på hvordan Israel opererer internasjonalt for å få støtte til sin krigføring – og sin våpenproduksjon.