Hjem Nyheter Israels statsadvokat: «Netanyahu skal tiltales»

Israels statsadvokat: «Netanyahu skal tiltales»

1

ISRAEL Israels statsadvokat har bestemt seg for å tiltale statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd; tiltalepunkter som kan føre til flere års fengsel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammen med statsadvokat Avichai Mandelblit.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammen med statsadvokat Avichai Mandelblit. Foto: Abir Sultan.

Israels statsadvokat Avichai Mandelblit annonserte på torsdag at han kommer til å tiltale statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd. Hvis statsministeren dømmes risikerer han flere års fengsel.

Foruten juridiske konsekvenser risikerer tiltalen å skape et politisk jordskjelv som alvorlig kan skade Netanyahus muligheter til å bli gjenvalgt i parlamentsvalget den 9. april.

Tiltalen mot Netanyahu gjelder tre punkter. I den alvorligste av disse anklages statsministeren for å ha gitt fordeler verdt milliarder til Israels største telekombedrift i bytte mot positiv rapportering på bedriftens nyhetsside. De to ander tiltalepunktene handler om bedrageri og tillitsbrudd.

I en offisiell uttalelse retter statsadvokat Mandelblit uvanlig harde ord mot statsministeren:

Du har skadet bildet av samfunnets service og almenhetens tro på denne. Du handlet med motstridende interesser, du misbrukte din stilling og tok andre hensyn som gjaldt dine personlige og din families interesser. Du korrumperte statstjenestemenn som er underordnet deg.

Benjamin Netanyahu gikk til rasende motangrep i en direktesendt tv-tale torsdag kveld, hvor han anklaget politi og påtalemyndighet for å gå venstresidens ærend og kalte tiltalen for en konspirasjon for å få ham bort som statsminister.

– Anklagene er absurde. Dette korthuset kommer til å rase, sa statsministeren.

I talen takket han også sine «venner» Vladimir Putin og Donald Trump og sa at Israels situasjon nå er bedre enn noen sinne.

Politiske kommentatorer i Israel tror imidlertid at tiltalen mot Netanyahu kan komme til å skremme bort «mykere» høyrevelgere og få disse til å bytte parti, hvilket isåfall skulle kunne føre til et regjeringsskifte.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Reodor
Reodor
3 år siden

Benjamin Netanyahu er som en snørrunge å regne sammenlignet med norske politikeres svik mot folket.

#Rettsoppgjør!