Hjem Nyheter Israelsk avis avslører dokument om Trumps «århundrets avtale»

Israelsk avis avslører dokument om Trumps «århundrets avtale»

0

MIDTØSTEN Ifølge avisen Israel Hayom går Israel og USA til krig mot Hamas, PLO og sunnimuslimske jihadgrupper hvis de nekter å underskrive Donald Trumps nye «fredsplan» for Midtøsten.

Bilde fra da Israel bombet Gazastripen i 2014.
Bilde fra da Israel bombet Gazastripen i 2014.

Den israelske avisen Israel Hayom skriver at de på mandag mottok et dokument fra en anonym kilde i Israels utenriksdepartement.

Dokumentet er en «lang og detaljert utredning» som beskriver de hemmelige politiske fundamentene til «Århundrets avtale», fredsplanen for Midtøsten, og sannsynligvis for relasjonene mellom Palestina og Israel, som det spekuleres mye om i amerikansk presse.

Den anonyme kunngjøringen i dokumentet begynner med ordene «Nedenfor er hovedpunktene i avtalen som har blitt foreslått av den amerikanske administrasjonen, som jeg ble gjort oppmerksom på».

Dog vet ingen per i dag hvem kilden er, eller hvor pålitelig den er.

Noen av klausulene som står i «avtalen» mellom flere land i Midtøsten stemmer med tidligere jødiske uttalelser fra USA, blant annet fra Jared Kushner og Jason Greenblatt. Israel Hayom skriver:

Det er viktig å notere at dette er et veldig detaljert dokument som utstråler troverdighet, men det er ikke klart hvem som står bak det og som har anstrengt seg så mye å skrive det ned, ned til minste detalj. Dokumentet skulle kunne være en falsk fabrikasjon.

Ifølge dokumentet skal en trepartsavtale undertegnes mellom Israel, Hamas og PLO. En palestinsk stat kommer til å opprettes som vil kalles «Det nye Palestina». Denne staten skal ligge i Judea, Samaria og Gaza, med unntak av de israelske bosettingene som Israel har annektert.

Israel kommer også til å styre sine bosettinger og bestemme hvordan disse skal utbygges og i fremtiden forenes med hverandre.

Demokratiske valg i Nye Palestina

Israel skal også se til at det ett år etter statsdannelsen skal holdes «demokratiske valg» i det kommende Nye Palestina. Iløpet av tre år skal palestinske fanger gradvis slippes fri.

Jerusalem kommer ikke helt å overgå i Israels eierskap. «Ansvaret» for byen skal deles mellom Nye Palestina og Israel, men Israel skal ha hovedkontrollen og kommer blant annet å beskatte Nye Palestina for håndteringen av byen og ta avgifter for drikkevann.

Beskattingen skal også bekoste skoler og utdannelse som Israel skal tilby palestinere.

Segregeringen mellom jøder og arabere i den jødiske staten skal økes. Det blir forbudt å handle eiendommer over rasegrensene. Jødiske eiendommer får ikke overgå i arabisk eie. Også det motsatte skal gjelde. Det blir ingen forandring av jødenes respektive arabernes «hellige plasser».

Store infrastrukturprosjekter

En stor motorvei skal bygges 30 meter over Israel for å forbinde Gazastripen og Vestbredden. Denne motorveien skal Kina betale 50 prosent av. Sør-Korea, Australia, Canada, USA og EU skal hver for seg betale ti prosent. Israel skal ikke betale noenting, men kommer som alltid å finansieres av amerikanske skattebetalere.

Flere infrastrukturprosjekter i Palestina skal betales av USA, EU og av ikke-navngitte oljeproduserende araberstater. Det handler om estimert 30 milliarder dollar i en femårsperiode; det vil si 6 milliarder dollar per år.

Dette kan sammenliknes med at amerikanske skattebetalere skjenker 3,8 milliarder dollar hvert år til Israel bare i militærstøtte.

Egypt skal leie ut land til Nye Palestina for å etablere en flyplass og fabrikker, handel og jordbruk. Bosteder er unntatt fra denne avtalen.

Størrelsen på territoriene som Nye Palestina skal leie av Egypt og leiekostnadene for dem skal bestemmes mellom partene gjennom mekling av hva som kalles «de støttende landene»; det vil si USA og Israel.

Palestinsk politi – men ingen militærmakt

Nye Palestina kommer til å få lov til å ha eget politi, men vil forbys å ha en militærmakt. I denne avtalen får kun Israel og Egypt lov til å ha det. Dette kan sammenliknes med jødenes forbud for Tyskland å ha egen militærmakt verdt navnet etter første verdenskrig.

Når avtalen vel er undertegnet må regjeringsmakten i palestinske Gaza og Palestinas motstandsbevegelse overgi alle sine våpen, inkludert private våpen, til egyptiske myndigheter. Som kompentasjon skal de få penger og araberstater skal de månedlige lønner. Israel betaler ingenting.

Israel skal åpne og ta kontroll over havner langs Gazastripen for transport og handel. Palestina skal få bruke – eventuelt leie – israelske havner og flyplass til de nye internasjonalt finansierte infrastrukturprosjektene med havn og flyplass i Nye Palestina er klare.

Det lekkede dokumentet – ekte eller falsk – hevder at PLO og Hamas kommer til å straffes hvis de nekter å signere «århundrets avtale», hvilket da kommer til å innebære at USA ikke kommer til å gi penger til noen prosjekter som ellers skulle komme Nye Palestina til gode.

Hvis PLO signerer avtalen, men både Hamas og jihadislamistene nekter, skal Israel og USA gå til krig mot dem.

Hvis Israel nekter å underskrive trepartsavtalen, truer USA med å opphøre den finansielle støtten til Israel, ifølge dokumentet.

Dokumentets troverdighet diskuteres nå flittig i flere land i Midtøsten og på sosiale medier.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg