Hjem Nyheter Israelsk bombeoffensiv mot søndre Libanon

Israelsk bombeoffensiv mot søndre Libanon

MIDTØSTEN Etter trusselen fra Israels president om «et israelsk svar» på Hizbollah i Libanon, haglet bomber sør i landet tirsdag kveld, mens IDF og Israels utenriksminister gikk ut og lovet mye mer.

Israels utenriksminister Yisrrael Katz – en krigshauk av rang
Foto: Yarondvash (CC BY 4.0)

Fra Vest-Jerusalem ble det tirsdag kveld meldt at jagerfly fra Israels angrepsstyrker (IDF) har bombet flere Hizbollah-mål i Sør-Libanon.

Tidligere på dagen hadde Hizbollah offentliggjort en video av det de sa var deres egne spiondroner som fløy over Nord-Israel, tilsynelatende ubemerket og uforstyrret av israelsk luftforsvar og filmet havnen i byen Haifa.

IDF hevdet senere på Telegram «å ha lykkes med å avskjære et mistenkt luftmål i kystområdet Gesher HaZiv», en kibbutz nær den libanesiske grensen, og kunngjorde at «[det israelske luftvåpenets] jagerfly har angrepet en rekke Hizbollah-terrormål i Sør-Libanon, inkludert flere terroristinfrastruktursteder i områdene Taybeh, Odaisseh og Jibbain, samt en militærstruktur i området Ayta Ash Shab».

Rakettild til og fra

Siden starten av det langvarige israelske folkemordangrepet på Gazas sivilbefolkning, utløst av Hamas’ overraskelsesangrep på Israel den 7. oktober, har Hizbollah og IDF tidvis utvekslet rakettild over den libanesiske grensen.

Tidligere denne måneden advarte Israels president Isaac Herzog om at hans land snart ville bli tvunget til å iverksette tiltak mot det han kalte «terroristaggresjon».

På tirsdag kunngjorde IDF at de nå hadde ferdigstilt sine «operasjonsplaner for en bakkeoffensiv i Libanon», med henvisning til informasjon fra kommandokommandør generalmajor Ori Gordin og sjefen for Operasjonsdirektoratet, generalmajor Oded Basiuk.

Samtidig kunngjorde utenriksminister Yisrael Katz at Israel nå er «svært nær det øyeblikket da vi vil bestemme oss for å endre spillereglene for våre forbindelser med Hizbollah og Libanon».

Som svar på USAs oppfordringer om tilbakeholdenhet og diplomati, sa utenriksministeren:

I en fullskala krig vil Hizbollah bli ødelagt og Libanon vil bli spesielt hardt rammet.