Hjem Artikler Israelsk «firma» bak planting av bevis i India

Israelsk «firma» bak planting av bevis i India

TEKNOLOGI Et israelsk selskap som spesialiserer seg på digital spionteknologi, og som også mest trolig har angrepet norske kommuner og interesser, er nå på nytt i mediene etter å ha blitt brukt til å plante bevis på indiske aktivister som ble anklaget for å ha planlagt statskupp.

 

Et israelsk selskap som spesialiserer seg på digital spionteknologi, og som også mest trolig har angrepet norske kommuner og interesser, er nå på nytt i mediene etter å ha blitt brukt til å plante bevis på indiske aktivister som ble anklaget for å planlagt statskupp. Blant annet ble ti brev som tilsynelatende skulle bevise at en bakmann, Rona Wilson, ga ordre om målrettede drap på myndighetspersoner, inkludert Indias statsminister Narendra Modi, lagt inn på Wilsons PC.

Den israelske organisasjonen (snarere enn «bedriften» siden den også har en klart politisk slagside og ikke alltid søker profitt i sine oppdrag) NSO Group er igjen i søkelyset etter å ha blitt avslørt som leverandør av programvaren som ble brukt til å kriminalisere 16 maoister i India gjennom å plante digitale bevis. Dette er samme firma som blant annet leverte programvaren, Pegasus, som fikk tilgang til samtaler på WhatsApp, som igjen fikk journalisten Jamal Khashoggi drept og partert av Saudi Arabia. I hele tatt er organisasjonens tjenester vidt benyttet blant gulf-statene for å overvåke dissidenter, også fordi Israel og de, hovedsakelig, Sunni-muslimske statene har overlappende interesser.

Her i Norge er organisasjonen best kjent for å være hovedmistenkt for i perioden 23. mars til 5. mai 2020 å ha hacket en server med elev-informasjon i Innlandet, Trøndelag og Agder fylke. Personopplysninger på 40 000 elever og lærere ved de respektive fylkenes videregående skoler kom mest trolig på avveie. Bare i Innlandet fylke ble kanskje så mange som 23 videregående skoler berørt. Politi og IT-eksperter uttalte raskt den gang at sporene ledet med sikkerhet til Israel. PST, som samarbeider med israelsk etterretning, forholdt seg tause. Noen måneder senere samme år ble igjen flere kommuner i samme fylker angrepet, i tillegg til Stortinget, den gang kom det ingen uttalelse fra lokale lovmyndigheter eller ekspertise, de hadde mest sannsynlig fått munnkurv. PST sa nå oppskriftsmessig at «Russland mest sannsynlig står bak».

Programvaren som ble benyttet nå sist i India blir for øvrig kun angivelig solgt til myndigheter, ikke privatpersoner eller grupper.