Hjem Nyheter Israelsk minister vil innføre jødisk regime i Gaza

Israelsk minister vil innføre jødisk regime i Gaza

ISRAEL Israels kulturarvminister Amihai Eliyahu har tidligere uttalt at Gaza bør atombombes fordi det «finnes ikke sivile der». I en ny uttalelse sier ministeren at palestinerne aldri bør få landområdet tilbake.

Israels minister for kulturarv og Jerusalem, Amihai Eliyahu, ønsker å rydde Gaza for palestinere. Foto: יוסי לוגסי פלשמןCC BY-SA 3.0 / Grafikk: Arben Krasniqi (CC BY-NC 3.0).

Israels minister for kulturarv og Jerusalem, Amihai Eliyahu fra det ekstreme sionistiske regjeringspartiet «Jødisk makt», har sagt i et radiointervju at Israel bør okkupere hele landområdet, etter krigen i Gaza. Ifølge Eliyahu er det åpenbart at palestinerne i Gaza ikke kan bestemme selv, melder The Times of Israel.

– Alle som i dag prøver å selge ideen om at palestinerne bør styre over saker og ting igjen, husker ikke hva som skjedde den 7. oktober, sier ministeren.

Israel har tidligere okkupert Gaza, men trakk sine styrker tilbake i 2005, noe som førte til at den antisionistiske motstandsbevegelsen Hamas tok makten etter en folkeavstemning to år senere. Den israelske regjeringen har lovet å «knuse Hamas», men har ikke offisielt erklært hvem som skal overta regjeringsfunksjonen dersom Hamas utslettes. Et hemmelig etterretningsdokument lekket i november viser imidlertid at det finnes israelske planer om en etnisk rensing av Gaza, med sikte på å innlemme landområdet i den jødiske staten.

Amihai Eliyahu sier også at han ønsker å se nye jødiske bosetninger i Gaza, selv om det ikke nødvendigvis trenger å skje nå.

Dette er ikke første gang den ekstreme sionistiske kulturarvministeren skaper overskrifter etter å ha kommet med uttalelser på israelsk radio. I november ble Eliyahu spurt om den humanitære situasjonen i Gaza, hvorpå ministeren hevdet at det ville være en «fiasko» for Israel å tillate humanitær hjelp til området fordi det «mangler sivile». Eliyahu hevdet også at en atombombe over Gaza ville være «en måte å løse konflikten på».

Offisielt valgte statsminister Benjamin Netanyahu å distansere seg fra Eliyahus uttalelse om bruk av atomvåpen, men tillot likevel ministeren å forbli i regjeringen. På den annen side ble Eliyahu «suspendert» under noe uklare omstendigheter, noe som ikke forhindret ham i å fortsette å kommentere Gazas skjebne.