Hjem Nyheter Norge Israelsk statsborger arrestert for dronefilming

Israelsk statsborger arrestert for dronefilming

NORGE En utlending med russisk og israelsk statsborgerskap har blitt arrestert etter å ha reist landet rundt og filmet med droner.

Illustrasjonsbilde. Foto: Lino Schmid & Moira Prati (CC BY-SA 4.0).

På grensen ved Storskog i Finnmark ble en person med russisk og israelsk statsborgerskap pågrepet. Med seg i bilen hadde han blant annet to dronefly, en rekke lagringsenheter, to russiske pass og ett pass fra Israel.

Under avhør hos politiet kom det frem at han hadde reist fritt rundt om i landet siden august, «bare som en vanlig fotointeressert turist».

På de beslaglagte enhetene befant det seg derimot hele 4 terabyte (4 000 gigabyte) med filmopptak og bilder lagret, noe som tilsvarer ikke mindre enn 851 DVD-plater i lagringskapasitet. Informasjonen som lå der var også kryptert.

Den arresterte russisk-jødiske statsborgeren hevdet han «ikke visste» noe om forbudet som innebærer at personer tilknyttet Russland ikke har lov til å fly droner i Norge, som en del av sanksjonene og det generelle flyforbudet mot landet siden krigen i Ukraina begynte.

Om passene forklarte han at de to russiske passene var på grunn av «visum og mange stempel», mens forklaring til passet fra Israel har det ikke kommet frem annet enn at han har «dobbelt statsborgerskap».

Pass fra Israel er gitt til israelske borgere, som med dette har visum-fri tilgang til 160 nasjoner og territorier, ifølge Wikipedia.