Hjem Nyheter Israelske krigsfly i massivt angrep på Gaza

Israelske krigsfly i massivt angrep på Gaza

PALESTINA I et hevnangrep for torsdagens missiler som ble skutt mot Israel fra Libanon, har den israelske hæren satt i gang et massivt bombeangrep mot Gaza. Målet er den palestinske motstandsbevegelsen Hamas.

Bilde fra Gaza natt til fredag.

I løpet av torsdagen ble 34 missiler skutt mot Israel fra Sør-Libanon, et angrep som Hizbollah sannsynligvis står bak. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gir imidlertid Hamas skylden og har derfor beordret et voldelig hevnangrep på Gaza som begynte natt til langfredag, melder RT.

Videoer fra innsiden av Gaza viser eksplosjoner som lyser opp himmelen, og ifølge rapporter har Hamas aktivert sitt luftvern. Natt til fredag ​​er det ikke meldt om skader eller dødsfall.

Kort tid etter angrepet fra Libanon holdt Netanyahu en tale der han lovet at Israels fiender vil «betale sin pris» til tross for de interne stridighetene som har rammet Israel.

– Vi vil slå til mot fiendene våre og de vil betale prisen for enhver form for aggresjon, advarte Netanyahu torsdag.

Den nylig avskjediget, men deretter gjeninnsatte israelske forsvarsministeren Yoav Gallant, skal ha instruert den sionistiske krigsmakten IDF om å forberede «alle mulige former for gjengjeldelse for rakettangrepene» og presentere disse for regjeringen.

I forkant av angrepet på Gaza siterte den amerikanske nettavisen Axios navngitte israelske tjenestemenn som sa at en operasjon på libanesisk jord ikke var like sannsynlig som et angrep på Gaza fordi den splittede regjeringen ønsker å unngå krig for enhver pris.

Axios skal imidlertid ha kommet over et dokument bekreftet av minst to israelske ambassadører som indikerer at det israelske forsvarsdepartementet har instruert sine ambassader rundt om i verden om å informere vertslandenes regjeringer at Israel har intensjoner om å angripe Libanon. Dokumentet instruerte også israelske diplomater om å presse vertslandene til å ta parti med Israel i konflikten.

Ritualslaktede geiter og dommedagsprofetier

Israel har imidlertid fortsatt store interne problemer. Netanyahu klarte nylig å roe ned massive protester mot hans regime som samlet hundretusenvis av jøder. Dette ved å midlertidig å stoppe grunnlovsreformen som han planla for å skaffe seg mer makt. Samtidig holdt Israels president Isaac Herzog en skjebnesvanger tale der han advarte om borgerkrig og beklaget at «avgrunnen nå er innen rekkevidde».

Men i løpet av uken blusset i stedet konflikten mellom jøder og palestinere i Jerusalem skikkelig opp. Dette skjedde fordi muslimene feirer Ramadan samtidig med den jødiske påsken.

Etter at jødiske bosettere erklærte at de hadde til hensikt å rituelt slakte en geit ved al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden, regnet som islams tredje helligste helligdom, skyndte palestinerne seg til moskeen for å beskytte den. Tungt bevæpnet israelsk politi stormet deretter moskeen i to omganger på onsdag, noe som har blitt sterkt fordømt av flere av Israels naboland.

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei antydet også nylig at Israels eksistens snart kan være en saga blott, blant annet med henvisning til den kaotiske situasjonen i landet. I 2015 spådde Iran at den sionistiske staten ikke ville eksistere i mer enn 25 år til, men i en tale for den iranske regjeringen bemerket ayatollahen at det «ser ut til at de [israelerne] selv har det travelt og ønsker å forsvinne tidligere».