Hjem Nyheter Globalt IT-gigantenes meningstyranni fører til brukeremigrasjon

IT-gigantenes meningstyranni fører til brukeremigrasjon

SENSUR Alternative internettplattformer har fått en storm av nye brukere som har emigrert fra Twitters meningstyranni og Facebooks ytringsarrest, i kjølvannet av det amerikanske presidentvalget.

T.v. Folkevandring på 1800-tallet. T.h. Virtuell folkevandring 2020. (Bilder: Getty Images/Appropedia)

Folkevandring er et gammelt begrep, der massive folkeforflytninger utvandrer til et nytt terreng og har utfoldet seg av ulike årsaker opp gjennom hele vår historie. Parallelt med den teknologiske utviklingen har verden blitt stadig mindre på mange områder.

I den seneste tiden har mennesket kommet til en digital epoke, der et nytt fenomen rundt verdens-omspennende folkeforflytninger har oppstått – virtuell folkevandring.

Det er særlig i forbindelse med det amerikanske presidentvalget at en folkeemigrasjon fra IT-gigantenes anti-nasjonale plattformer har funnet sted. Twitters meningstyranni, der brukernes kommentarer blir maskert over med rubrikker med advarsler om «misvisende innhold», har ført til at folk har funnet andre alternativer.

Twitters konkurrent Parler flagger for ytringsfrihet

Siden fredag har fem millioner opprettet brukerprofil hos Twitters konkurrent Parler, ifølge The Gateway Pundit, i kjølvannet av Twitters ensidige meningssensur i forbindelse med presidentvalget.

Parler profilerer seg med at de er et «verdenstorg» for ytringsfrihet, men tidligere i år kom det imidlertid rapporter om at brukere ble bannlyst fra plattformen etter at de hadde uttrykt meninger om «Amerika først» (eng.: America First) – USAs president Donald Trumps valgkampslagord. Både brukere som var positive og negative til «Amerika først» ble da rapportert bannlyst fra plattformen.

Skjermbilde av nettsiden til verdenstorget Parler