Hjem Nyheter IT-sjefer hardt presset under utspørring i den amerikanske kongressen

IT-sjefer hardt presset under utspørring i den amerikanske kongressen

YTRINGSFRIHET Under ukens utspørringer i den amerikanske kongressen ble Google, Facebook, Apple og Amazon presset hardt angående deres sensurtiltak mot annerledestenkende.

Det har stormet hardt i USA den siste tiden mot IT-gigantenes sensurkampanjer mot annerledestenkende på internet. Frihetskamp skrev tidligere om at president Donald Trump nå har underskrevet en presidentordre om å forby sensur på sosiale medier. Samtidig har kongressrepresentanten Matt Gaetz (rep) truet med å starte en menedsprosess mot Facebook-sjefen Mark Zuckerberg etter at denne tidligere hevdet at hans plattform ikke driver med politisk sensur.

Når Facebook, Google, Apple og Amazon ble utspurt i den amerikanske kongressen denne uken opprettholdt de sin påstand om at de ikke driver med politisk sensur. I stedet påstår IT-gigantene at de er helt «nøytrale».

– Naturligvis gjør vi det på en måte som er nøytral overfor alle meninger, vi vil være en plattform for alle idéer. Jeg tror ikke at man bygger et sosialt produkt med det mål å gi mennesker en stemme om man ikke tror at mennesker skal få uttrykke alt mulig og at det er noe som til syvende og sist er verdifullt for verden – og vi prøver å garantere at vår polise og virksomhet ytterst sett speiler og oppnår dette, hevdet eksempelvis Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg.

– Vi vil selvsagt ikke ha noen partiskhet i det vi gjør, og vi ville ikke tolerere dette om vi oppdaget det, bedyret han videre.

Googles administrerende direktør, Sundar Pichai bedyret også at Google er helt upartiske. Republikaneren Matt Gaetz presset dog Google-sjefen hardt angående tidligere lekkasjer av interne private meldinger i bedriften der man beskriver hvordan søkeresultatene manuelt kan påvirkes for å disfavorisere «svartelistede» medier, fremfor alt konservative. Under forhøret spurte Gaetz rett ut hvorfor Pichai i en tidligere høring nektet for slike tilnærmelsesmåter.

Innledningsvis forsøkte Pichai å smyge seg unna ved å si at svartelistingen «generelt» skjer med algoritmer og at man gjør det for å følge landets lover og for å unnvike «valgpåvirkning». Men når han ble presset ytterligere på spørsmålet medgav han at det også skjer manuelt.

Gaetz påpekte også at Google selv står for den absolutt største påvirkningen på ulike valgprosesser.

– Tilnærmelsesmåten i vårt arbeid er ikke med noen politisk synsvinkel, forsvarte Pichai seg.

Kongressen virket dog ikke spesielt imponerte. I et innlegg konstaterte eksempelvis justiskomitéens demokratiske ordfører Jerrold Nadler at «Facebook og Google er en stor trussel mot journalistikken i USA» og at Googles monopolliknende stilling i medielandskapet er en «svært farlig situasjon».

«Vi jobber med konservative interessegrupper»

Den republikanske kongressrepresentanten Greg Steube konstaterte i et innlegg under utspørringen at det i dag er «åpenbart» at konservative meninger og nyhetsformidlere diskrimineres på Facebook. Men dette ville ikke Mark Zuckerberg medgi.

I stedet hevdet den jødiske Facebook-sjefen at man samarbeider med «konservative interessegrupper» for å utvikle sine brukervilkår og poliser. Men når Steube bad ham nevne en slik «konservativ interessegruppe» kunne Zuckerberg ikke nevne en eneste.

– Jeg er ganske sikker på at vi prater med mennesker gjennom hele det ideologiske spekteret når vi utvikler våre vilkår, svarte han i stedet.

Les også:
Trump utsteder en presidentordre som forbyr sensur på sosiale medier
Google bruker ADL for å sensurere YouTube
ADL bak Youtubes nye sensur
Facebook forbyr flere britiske politiske partier
Facebook stenger kontoer etter direktiv fra Israel
Facebook innfører strengere sensur
Amazon bannlyser «Min kamp»