Hjem Nyheter Italia vil ta gullet sitt tilbake fra den EU-styrte sentralbanken

Italia vil ta gullet sitt tilbake fra den EU-styrte sentralbanken

ØKONOMI Italias innenriksminister Matteo Salvini har bestemt å overta kontrollen over landets gullreserver fra den EU-styrte sentralbanken.

Den italienske vise- og innenriksministeren, Matteo Salvini, har bestemt å ta kontrollen over landets gullreserver fra sentralbanken. Dette etter anklager om at banken ikke har respondert adekvat på den negative økonomiske situasjonen som medførte at mange småsparere mistet sine penger.

– Gullet tilhører det italienske folket, ingen andre, sier Salvini.

Enkelte medier har derimot spekulert i om gullet skal brukes til å finansiere det planlagte budsjettet som er sterkt kritisert av EU. Dette tilbakevises av den økonomiske rådgiveren til Salvini, som i stedet sier at dette grepet kommer på bakgrunn av at man vil hindre andre i å få kontrollen over reservene. Sentralbanken er for øvrig en del av Det Europeiske Systemet av Sentralbanker, som igjen er styrt av EU.

Dette kommer samtidig som Venezuela har bedt om å få tilbakeført sine gullreserver fra Bank of England, men blitt nektet, og Kina og Russland investerer stort i det edle metallet om dagen. For de to sistnevnte er det en uttalt strategi om å frigjøre seg fra petrodollaren spesifikt, men også dollaren som betalingsmiddel generelt.