Hjem Nyheter Italias regjering: «Gullreserven tilhører folket – ikke bankierene»

Italias regjering: «Gullreserven tilhører folket – ikke bankierene»

ITALIA Et nytt lovforslag vil tvinge den italienske sentralbanken – som virker utenfor regjeringens kontroll – å selge tilbake gullreserven til staten for samme pris som den var verdt på 1930-tallet.

Frihetskamp har tidligere rapportert om at den italienske regjeringen, som består av den populistiske Femstjernersbevegelsen og det nasjonalkonservative Lega, vil at staten skal overta kontroller over landets gullreserve som for tiden eies av Italias selvstendige sentralbank.

Nå virker dette også å bli virkelighet, da regjeringen har laget et lovforslag som innebærer at sentralbanken blir tvunget til å selge gullreserven til finansdepartementet for hva den var verdt på 1930-tallet. Et annet lovforslag skal gjøre at eierskapet av alle sentralbankens finanser overgår til det italienske folket, rapporterer RT.

Den privateide italienske sentralbanken eier 2 534 tonn gull, som estimeres til en verdi av ca. 120 milliarder dollar, og er per i dag fullstendig selvstendig fra regjeringen og kan i prinsipp ta hvilke beslutninger de vil.

Forslaget støttes også av deler av opposisjonen og det er forventet at 60 prosent av parlamentsmedlemmene kommer til å stemme ja.

– Gullet tilhører italienerne, ikke bankierene. Vi er klare til å ta kampen overalt i Italia og å ta italienerne ut på gatene om nødvendig, sier Giorgia Meloni som leder opposisjonspartiet Italias brødre.

Femstjernersbevegelsen vil dessuten gå enda lengre og nasjonalisere sentralbanken fullstendig. Lega tviler dog fortsatt i dette spørsmålet, skriver RT.