Hjem Nyheter Italiensk kunstner malte ritualmord – jøder skriker «antisemittisme»

Italiensk kunstner malte ritualmord – jøder skriker «antisemittisme»

OY VEY Journalisten Ben Cohen fra den jødiske avisen The Algemeiner anklager nå den italienske kunstneren Giovanni Gasparro for «antisemittisme» etter å ha malt jødisk ritualmord.

»Martirio di San Simonino da Trento» av Giovanni Gasparro. Foto: Facebook.

Den italienske kunstneren Giovanni Gasparro, som tidligere er blitt hyllet av den katolske kirken for sine kristne tema og sin barokkstil, la i forrige uke ut et bilde av sitt nyeste kunstverk «Martyren» på Facebook, noe som fikk den jødiske journalisten Ben Cohen fra den jødiske avisen The Algemeiner til å skrike ut om «antisemittisme».

Ben Cohen beskriver Gasparros maleri som «en grotesk antisemittisk skildring av kroknesete jøder, involvert i ritualmord på et skrekkslagent kristent spedbarn», og han mener dette gjenoppliver «antisemittiske anklager om ritualmord».

Den fullstendige tittelen på Gasparros verk er «Helgenen Simon av Trentos martyrskap» og skildrer det jødiske ritualmordet på Simon av Trento. I følge historien forsvant det lille barnet Simon på skjærtorsdag 1475 fra sitt hjem i Trento, Nord-Italia, da han var to og et halvt år gammel. Tre dager senere ble hans døde kropp funnet, alvorlig skadet, i kjelleren til en jødisk mann ved navn Samuel.

Byens borgere mistenkte jøder for å ha drept Simon i et jødisk ritualmord og da brukt blodet hans til å bake matzo, et usyret brød som jødene baker på den jødiske høytiden Pesach.

Simon av Trento ble av pave Sixtus V erklært en helgen, men ble senere fjernet fra den romersk-katolske helgenkalenderen etter at pave Paulus VI gikk ut og tok avstand fra «antisemittisme» og anklager om at jøder var ansvarlige for Jesu død.

Etter at Cohen med sin klagesang rettet folkets oppmerksomhet mot maleriet, ble også den tidligere lederen for den jødiske maktorganisasjonen ADL – Abraham Foxman – rask med å hive seg på kritikken og avfeie dette med ritualmordet som «klassisk antisemittisme».

– Kriser får frem det beste og det verste i oss. Så mens vi fortsetter å bli sjokkert over den klassiske antisemittismen som dukker opp under koronakrisen, så skal vi ikke bli overrasket, sa Foxman i et intervju med The Algemeiner sist fredag.

Les også:
Professor: «Mindre vanlig enn før at jøder baker festbrød med menneskeblod»
Jøder raser over nytt lovforslag mot omskjæring
«Moderne kunst»: Marina Abramović stiller ut i Stockholm