Hjem Nyheter Utenriks Italiensk politi beslagla 14 tonn amfetamin – mistenker at det kommer fra...

Italiensk politi beslagla 14 tonn amfetamin – mistenker at det kommer fra IS

0

UTENRIKS I det største amfetaminbeslaget i historien har italiensk politi stoppet en forsendelse med 84 millioner amfetamintabletter, til en estimert verdi av over ti milliarder norske kroner.

Finanspolitiet i Neapel og den italienske tollen håndterer det omfattende narkotikabeslaget. Foto: Guardia di Finanza Napoli.

Italiensk politi klarte under avlytting av den napolitanske mafiaorganisasjonen Camorran å fange opp at en betydelig forsendelse av amfetamin var på vei inn i landet. Når man siden slo til, viste dette seg å være 14 tonn, totalt 84 millioner amfetamintabletter, til en estimert verdi av tilsvarende ti milliarder norske kroner, skriver Aftonbladet.

Narkotikaen var pakket i tre ulike containere og er ifølge italiensk politi det største amfetaminbeslaget noensinne.

— Vi fanget opp telefonsamtaler mellom medlemmer (i Camorran) så vi visste hva som ventet, sier ansvarlig politisjef Domenico Napolitano.

Vanligvis produseres amfetamin i pulverform i Europa, men denne gangen var det tabletter av sorten «Captagon», hvilket gjør at politiet mistenker at opphavet er fra IS i Syria.

«Det er kjent at ISIS / Daesh til stor del finansierer sin terroristvirksomhet med handel av narkotika som produseres i Syria, verdens ledende produsent av amfetamin de seneste årene», skriver politiet i sin uttalelse.

Islamske staten er dessuten kjent for å gi sine jihadister ulike former av narkotika for å gjøre de fryktløse og utholdende. Siden landets president Bashar al-Assad mistet kontrollen over deler av landet til vestlig-støttete «rebeller», har landet også blitt verdensledende i produksjon av amfetamin.

Covid-19 slår hardt til mot narkotikaproduksjonen

Det er kjent fra tidligere at både smuglingen og salget av narkotika har blitt vanskeligere i og med koronapandemiens ulike restriksjoner, noe som blandt annet ledet til rekordfå narkotikabeslag i Sverige den siste tiden.

Men også den europeiske produksjonen av narkotika har blitt rammet, hvilket ifølge det italienske politiet er anledningen til at man forsøkte å importere den store mengden av amfetamin fra Midtøsten.

Gabriele Failla, sjefen for finanspolitiet i Neapel, sier til CNN at det sannsynligvis handler om flere ulike kriminelle grupperinger som har samarbeidet om å importere amfetaminen.

— Langere sender normalt ikke så store mengder stoffer på en gang ettersom det er for risikabelt og ingen enkeltgruppe kan håndtere så mange piller samtidig, sier han.

Les også:
Jødisk legemiddelfamilie saksøkes – forårsaket narkotikafolkemord blant hvite
Lederperspektiv #15: Motstandsbevegelsens syn på narkotika