Hjem Nyheter J. K. Rowling anklaget for antisemittisme

J. K. Rowling anklaget for antisemittisme

6

JØDESPØRSMÅLET Den jødiske talkshow-verten Jon Stewart (født Leibowitz) og flere jødiske organisasjoner fordømmer nå filmserien Harry Potter i forbindelse med 20 årsjubileet. Det de mener er at det finnes jødiske stereotyper i Harry Potter universet. Dette gjelder spesielt Gringott’s Bank hvor de ansatte fremstår som, i følge Leibowitz og de øvrige jødiske organisasjonene, «antisemittiske karikaturer».

Goblin fra Gringotts Wizarding Bank.

J. K. Rowling, forfatteren bak bøkene om Harry Potter, har lenge vært et yndet hat-objekt, da spesielt grunnet sitt vitenskapelige syn på kjønn og transseksualitet. Forfatteren hadde nemlig kommet til å si at «fødselspersoner» var en dårlig betegnelse all den tid det fremdeles finnes noe som heter «kvinner», og at ved å ikke benytte seg av sistnevnte betegnelse nedgraderte man kvinner og deres status, og de facto dermed baserte seg på misogyni. Tidligere i vinter kom også en av stjernene i film-universet, Emma Watson, ut i hardt vær i det hun uttrykte solidaritet til palestinerne, og ble til alt overmål anklaget for å være antisemitt på bakgrunn av dette.

Med det nylig gjennomførte 20 årsjubileet til den første Harry Potter filmen så er det imidlertid selve filmatiseringen av filmene som nå får gjennomgå. I disse mener altså flere jødiske individer, medier og organisasjoner å se noe som de omtaler som «antisemittiske karikaturer», og da spesielt goblinene i Gringotts Wizarding Bank.

Leibowtiz er også indignert over at ingen under fremvisningen av filmen skrek ut mot denne, for ham, åpenbare antisemittismen, første gangen han gikk for å se denne: «Det var en av disse tingene hvor jeg la merke til goblinene på skjermen og jeg forventet at publikum skrek ut, hva faen! Hadde hun i denne trolldomsverden kastet inn noen jøder til å styre en undergrunns verdensbank? Men alle sa i stedet «trollmenn!»

Flere jødiske personer uttrykker den sammensatte holdningen som det jødiske samfunnet har til J. K. Rowling. Blant annet uttrykker journalisten Evelyn Frick at hun hele tiden balanserer mellom det å føle et kjærlighetsforhold til Harry Potter, samtidig som hun må anerkjenne den angivelige intensjonelle og ikke-intensjonelle «skaden» som J. K. Rowling har påført mennesker og som «skjendet dette gode minnet» som filmkarakteren ga henne i barndommen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nasjonalsosialist
Nasjonalsosialist
8 måneder siden

Jødene føler seg truffet 😂 Og i virkeligheten stemmer det jo, de har ofte de trekkene og de kontrollerer banker. Men Oy Vey, man må ikke påpeke det.

Kim Larsen
Kim Larsen
Svar til  Nasjonalsosialist
8 måneder siden

Du skrev det eg tenkte eg skulle skrive =p

Moderne kjetter
Moderne kjetter
Svar til  Nasjonalsosialist
8 måneder siden

Nettopp. Når jøder snakker om «antisemittiske konspirasjonsteorier og stereotypier», så er det fordi de føler seg truffet og videre forsøker å dekke over og forvrenge virkeligheten. Det er et triks de alltid bruker.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
8 måneder siden

Kan det være at disse ufine angrepene på J.K. Rowling for «transfobi» og nå antisemittisme kommer FORDI disse jødene står bak så vel LHBTQ-agendaen OG at de bruker antisemittkortet straks de ser sine interesser truet? Jeg ser at Rowling har tonet ned sine korrekte synspunkter i det siste; er det fordi hun skjønner hvilken mediemakt jødene representerer, og nødig vil utfordre «the hand that feeds her»? Kfr hvem som eier og kontrollerer så vel forlags- som filmindustrien?

Kildekritikk snart?
Kildekritikk snart?
8 måneder siden

Slutte med å finne på ting og skrive om det som om det er nyheter??

Jon stewart fordømmer ikke Harry Potter. Han mente kommentaren som «light-hearted». Han står heller ikke i ledtog med noen jødiske organisasjoner om dette, men sier at han liker Harry Potter-serien veldig godt. Han rett ut ler av media som prøver å fremstille kommentaren som kritikk av R.K. Rowlings antatte følelser rundt jødedommen…

Roger M
Roger M
Svar til  Kildekritikk snart?
8 måneder siden

Du får si det til den jødiske avisen JTA, som forresten er lagt til som kilde i denne artikkelen. 😂