Hjem Nyheter Jacob Zuma utestengt fra å stille til valg

Jacob Zuma utestengt fra å stille til valg

SØR-AFRIKA Sør-Afrikas høyesterett har kunngjort at landets tidligere president Jacob Zuma ikke får delta i presidentvalget. Dette på grunn av hans korrupsjonsdom.

Jacob Zuma i Hamburg 2017. Foto: Kremlin.ru (CC-BY 3.0).

Sør-Afrikas høyesterett kunngjorde på mandag at tidligere president Jacob Zuma ikke er kvalifisert til å stille i denne månedens parlamentsvalg, fordi grunnloven forbyr enhver som er dømt til fengsel i 12 måneder eller lenger fra å inneha et parlamentarisk sete.

Zuma, som ble tvunget til å gå av som president i 2018, har kommet i konflikt med regjeringspartiet African National Congress (ANC) og har ført kampanje for et nytt parti kalt uMkhonto we Sizwe (MK), oppkalt etter ANCs tidligere væpnede fløy.

Zuma har blitt kjent for å utføre folkemord mot boerne i Sør-Afrika og har tidligere innrømmet at han «brukte hekseri mot hvite».

Meningsmålinger indikerer at ANCs regjeringsmakt, som partiet har hatt i 30 år, nå kan stå i fare, og at Zumas MK er en potensiell utfordrer til ANC.

I 2021 ble Zuma dømt til 15 måneders fengsel for å ha nektet å delta i en etterforskning av korrupsjon.

I april omgjorde en domstol valgkommisjonens avgjørelse og sa at den relevante delen av grunnloven bare gjaldt personer som hadde mulighet til å anke dommene sine, noe som ikke var tilfelle for Zuma. Valgkommisjonen anket deretter avgjørelsen til forfatningsdomstolen.

«Det er forklart at Mr. Zuma ble dømt for en forbrytelse og dømt til mer enn 12 måneders fengsel, […] og er derfor ikke kvalifisert til å være medlem av, og ikke kvalifisert til å stille til valg til, nasjonalforsamlingen», skrev forfatningsdomstolen i sin kjennelse i dag.