Hjem Artikler Natur og Miljø Japan ventes å dumpe over en million tonn radioaktivt vann i Stillehavet

Japan ventes å dumpe over en million tonn radioaktivt vann i Stillehavet

8

JAPAN Samtlige eksisterende forvaringstanker for vannet som har kjølt ned den havererte reaktoren i Fukushima er snart fulle. 170 tonn vann tilkommer hver dag – og ingen nye tanker er planlagt konstruert.

FN-eksperter inspiserer Fukushima etter ulykken i 2011. Foto: IAEA Imagebank (CC-BY-SA 2.0).

Den japanske staten planlegger å slippe ut mer enn en million tonn kontaminert radioaktivt vann fra kjernekraftverket Fukushima i Stillehavet. Fiskere i området er rasende, rapporterer, lokale medier.

Det var i 2011 at et jordskjelv samt en etterfølgende tsunami forårsaket et haveri og en nedsmelting i en av kjernekraftverkets reaktorer.

I Japan har det siden den gang pågått en stadig mer intens debatt om hva man skal gjøre med den raskt voksende mengden radioaktivt vann, som er resultatet av en nødvendig nedkjøling av den havarerte reaktoren.

Nå synes en beslutning om å slippe vannet ut i havet å være forestående.

For øyeblikket forvares vannet i mer enn 1000 tanker, men – med ytterligere 170 tonn av det radioaktive biproduktet produsert hver dag, holder forvaringsplassen på å ta slutt.

Det anslås at samtlige eksisterende tanker kommer til å ha nådd sin maksimale kapasitet i løpet av sommeren 2022, og Japans helseminister Katsunobu Kato sa på fredag at beslutningen «ikke lenger går an å utsette», rapporterer Kyodo News.

«Utslipp i havet er den mest effektive løsningen»

Regjeringen har tidligere overveiet å bygge flere tanker for å kunne forvare mer vann, alternativt å forsøke å føre vannet ut i atmosfæren i fordampet form, men et utnevnt ekspertpanel har nå fastslått at «den mest effektive løsningen» er å slippe det ut i havet.

Utslippsprosessen forventes dog ikke å påbegynnes før 2022, og beregnes deretter å ta 30 år å fullføre.

Utsiktene om et utslipp i Stillehavet har forårsaket uro blant lokale fiskere som frykter at det kan ødelegge deres levebrød.

Kyodo News siterer en lokal fisker:

Det bekymrer oss til døden at selv om så bare en eneste fisk blir funnet å ha overskredet sikkerhetsnivået for radioaktivitet etter at det kontaminerte vannet har begynt å slippes ut – så kommer folks tillit til oss til å styrte.

Hiroshi Kishi, som leder en konføderasjon av japanske fiskerkollektiv, sa i forrige uke til offentlige tjenestemenn og beslutningstakere at utslippet kan ha «katastrofal innvirkning» på næringslivet.

Alt fiske i regionen ble totalforbudt etter katastrofen i 2011, og på tross av den siste tidens bedring, rammes fiskere i området fortsatt av handelsrestriksjoner.

Sør-Korea, som fremdeles forbyr all fiskeimport fra regionen, har beskrevet forslaget som «en alvorlig trussel».

Den innledende nedsmeltingen i 2011 påtvang en evakuering av 150 000 mennesker i områder opp til 20 km fra kjernekraftverket, samt i områder lenger bort som ble rammet av stort nedfall. Gjenreisingen forventes å ta mange år å fullføre.

Les også:
Kreftlandsbyer i Kina

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
8 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Moderne kjernekraftanlegg er sikre, og energien de gir er «ren», i motsetning til olje og gass. Det er vanskelig og kanskje umulig å sikre seg mot jordskjelv, tsunamier og slikt, men gitt at alle foranstaltninger er tatt, basert på vår nåværende kunnskap, er atomkraft sikker. Avfallsproblemet kan løses ved trygge deponier, i fjell. 100% trygghet er illusorisk, da vår klode er dynamisk og i stadig endring.

Heimdal
Svar til  Proverbs 26:11
1 år siden

Banken er sikker den også, men den kan alltids plutselig en dag bli ranet og hvelvet tuklet med eller sprengt opp. Menneskelige faktorer og naturfaktorer kan man aldri sikre seg mot. Tenk deg ett tusen år, det høres veldig lenge ut ikkesant? Enkelte mennesker synes hundre år er lang tid å se for seg. Så, forestill deg en periode på en million år…det er for oss 60-80 års levende skapninger en evighet. Men det er altså tidsspekteret som halveringstiden til stavene i reaktoren og «avfallet som er bare å dumpe i fjelldeponier» dreier seg om – et evigvarende og voksende… Les mer »

Hvitulven
Hvitulven
Svar til  Proverbs 26:11
1 år siden

Spesielt i Norge kan man produsere ren kjernekraft fra f.eks thorium.
Her må det snart fåes fortgir i å produsere slik elektrisitet for å dekke strømbehovet for fremtiden. Men det er et helt annet tema..

Sist endret 1 år siden av Hvitulven
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
Svar til  Hvitulven
1 år siden

Du har rett. Og mye bedre enn å sette opp skjemmende vindmøller langs kysten. Jeg glemte å si at det selvfølgelig er helt forkastelig å dumpe atomavfall – her forurenset vann – i havet.

Heimdal
Svar til  Proverbs 26:11
1 år siden

Må da finnes metoder for å klare og skille ut eller redusere det radioaktive fra vannet på en eller annen måte.
Norsk olje og gass slipper også ut betydelige utslipp av det de kaller «produsert vann», vann som inneholder høy andel av naturlige radioaktive stoffer ifm. oljeutvinningen i havet som kan leses mere om her:
https://www.tu.no/artikler/stralevernet-kan-bli-betydelige-radioaktive-utslipp-fra-johan-sverdrup/223538

Sist endret 1 år siden av Heimdal
Kim Larsen
Kim Larsen
1 år siden

Helt sinnsykt.

Sist endret 1 år siden av Kim
Gjallarhorn
Gjallarhorn
1 år siden

Idioti! Har hatt stor respekt for Japan, men dette er løsning som jeg håper de fort vil revurdere og gå bort ifra. Heller oppbevar det i sikre deponi. Og dette kan de klare om de bare vil.

Heimdal
1 år siden

Kjempeglupt å anlegge atomkraftverk rett ved havet og i et planetarisk jordskjelvssirkus og tsunamieldora-do, trenger ikke å tenke på konsekvenser i det hele tatt for det kommer aldri, aldri til å skje noe som helst nede i fjæra der i følge asiatiske høy-iq hyperaktive regneferdigheter…
<<Riste! Splosjh! Knus!>>
«å faen» forsent…