Hjem Artikler Kronikk Jeg forstår ikke

Jeg forstår ikke

2

KRONIKK Nordfronts sjefredaktør Martin Saxlind reflekterer over drapet og voldtekten i Härnösand.

Denne artikkelen skrev jeg tidlig etter drapet på Tommie Lindh og voldtekten i Härnösand. Den måtte siden bli liggende frem til tiltalen ble tatt ut ettersom vi ikke ville gå ut med visse opplysninger i den for å ikke risikere å påvirke den nå avsluttede utredningen.

I arbeidet med Nordfront har jeg gjennom årene lest om mange vemmelige forbrytelser. Dette har nok gjort meg litt avstumpet, og det er derfor sjelden jeg nå for tiden blir riktig sjokkert av nye hendelser. Jeg har jo sett liknende ting tidligere.

Den siste uken har jeg fulgt saken i Härnösand, og den saken har likevel sjokkert og berørt meg av to årsaker. Den første årsaken er at det geografisk og sosialt inntraff forholdsvis nær meg på en måte som jeg ikke har vært med på tidligere. Den andre årsaken er saken i seg selv. Jeg forstår ikke hvordan det kunne skje.

Alle normale voksne mennesker har en kjønnsdrift. Rent rasjonelt kan man derfor for eksempel forstå hvorfor menn kan oppføre seg påtrengende og ha vansker med å ta et nei fra en kvinne. Det er menneskelig og forståelig, selv om det er feil utover en viss grense.

Jeg vil også tro at de fleste menn har en moralsk sperre som gjør at selv om de kan være påtrengende, så kommer de aldri til å begå en voldtekt. Men til og med voldtekter kan være forståelige, på den måten at man kan forstå hva som er feil i hodet på voldtektsmannen! Lav empatievne og impulskontroll tipper jeg er to av de største mangler som går igjen hos mange sedelighetsforbrytere.

Så det går ofte an å forstå ondskapen hos diverse forbrytere, og på en måte blir den mer håndterbar da. Men når det gjelder Härnösandsaken er ondskapen for meg helt ubegripelig.

Først er forbryteren påtrengende mot en for ham tidligere ukjent kvinne som bestemt avviser ham. Han blir siden mer og mer truende, bevæpner seg med en kniv og passerer den veldig tydelige moralske grensen som voldtektsmenn alltid passerer når han begynner å tvinge kvinnen til å ha sex med ham.

Etter dette forsøker to rettskafne personer å få ham bort fra leiligheten og kvinnen, men i stedet for å da stoppe opp og innse sitt feilgrep angriper forbryteren begge personene. I det ene tilfellet mer mildt og i Tommie Lindhs tilfelle mer brutalt med det dødelige knivstikket. Her finnes da en ny anledning til å få panikk eller komme til sansene og forsøke å redde livet på personen du akkurat har knivstukket. Så hva gjør denne «mannen»? Han forlater for det første den knivstukne 19-åringen for å dø på gulvet, og tvinger dernest med seg kvinnen inn på soverommet, voldtar henne under knivtrussel og fornedrer henne samtidig verbalt.

Jeg forstår ikke dette. Det er for mye som må være feil på en og samme tid i hodet hos en mann som morderen og voldtektsmannen i Härnösand til at jeg en gang skal kunne forestille meg hvordan han tenker og kjenner når han handler på denne måten. Vi er helt enkelt for ulike for å kunne relatere til hverandre, og jeg forstår ikke hvorfor vi svensker skal trenge å dele samfunn med mennesker som er i stand til å begå slike forbrytelser.

En av de mindre forbausende aspektene ved saken var at mannen ifølge sine sosiale medier ser ut til å ha vært feminist og skiltet med at han hadde «godt kvinnesyn». At syke menn forsøker å skjule seg bak den fasaden viste seg både under MeToo og med «Kaptein Kjole». Formodentlig var det dessuten det svenske urettsvesenet som gav denne voldtektsmannen og morderen innsikten om at det kan være et smart knep å late som om man er imot vold mot kvinner, etter at han forgrep seg på ei mindreårig jente allerede i 2016 og ble dømt til prøvetid i stedet for en ordentlig straff. Retten håpet på at dette skulle få ham på bedre tanker, i stedet lærte han seg nok bare å utad signalere at han har rett verdigrunnlag for å kunne skjule sin sanne og umoralske karakter.

Kanskje var det ikke heller forbausende at den mistenkte er fra et annet kontinent? Også det er jo et ofte gjentakende mønster når det gjelder brutale voldtekter og andre avsindige handlinger. Det er nesten slik at man skulle kunne tro at vi har vansker med å forstå hverandre her, på grunn av at vi i tusener av år har levd i adskilte miljøer og utviklet oss i ulike retninger…

Les også:
Innvandrere topper svensk statistikk over seksualforbrytelser

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Heimdal
2 år siden

Forstår ikke hvorfor nordiske jenter og gutter skal feste rundt med totalt annerledes folkeslag enn vårt eget. En rask sjekk på hvordan de f.eks behandler sitt eget folks kvinner og likeså hvordan de behandler dyr skulle jo få den mest liberale naive idioten til å avstå og fly rundt på fest med slike å tro de behandler vårt folk noe bedre enn sine egne. Tilfeller etter tilfeller kan man lese medieoppslag om overfall, voldtekter og drap der ofrene er nordiske og har vanket rundt med slike, blitt med de hjem, o.l. De fremmede har stort sett ingen empati overfor vårt… Les mer »

Einar 82
Einar 82
2 år siden

Helt enig Saxlind. Det er faen ikke til å forstå at noen kan være så ekstremt ondskapsfulle.