Hjem Artikler Kommentar Jimmy Thunlind – forræderiets fete ansikt

Jimmy Thunlind – forræderiets fete ansikt

KOMMENTAR Som følge av det spesielt alvorlige forræderiet som Jimmy Thunlind viser fremfor kameraet i Viaplays nye dokumentarserie kommer her en kommentar fra Motstandsbevegelsen.

I dokumentarserien «Omgitt av fiender» som kom på Viaplay i natt og som Frihetskamp skrev om og Ledarperspektiv snakket om, allerede i går, utgjør det tidligere Motstandsbevegelsen-medlemmet Jimmy Thunlind (nå Jimmy Marklund) en betydelig del.

I de første avsnittene intervjues han som en representant for Motstandsbevegelsen og er da positivt innstilt til organisasjonen, men i siste avsnitt velger han å foran kameraene «hoppe av» og senere gjør han sitt beste for å motvirke og skade den nasjonale bevegelsen – noe han ifølge utsagn på sosiale medier håper å kunne gjøre karriere av fremover.

Selv om Thunlind kanskje forhåpentligvis ikke oppnår stor skade så er forsøket ekstremt alvorlig og sannsynligvis det største åpne forræderiet mot den nasjonale bevegelsen i moderne tid.

I dokumentarserien oppgir han at grunnen til at han valgte å forlate Motstandsbevegelsen er for at det er en «voldsfremmende» organisasjon og at han ikke ville medvirke til å skaffe «håndgranater, sprengstoff og automatgevær». Ifølge Henrik Evertsson som skapte serien skal han også ha sagt at han og øvrige redesjefer i 2020 fikk ordre om å sprenge forskjellige mediehus rundt omkring i Norden. Ifølge Evertsson ble denne uttalelsen dog klippet fra produksjonen da det virket «altfor usannsynlig».

Denne offentlige grunnen, der Thunlind selv forsøker å fremstille seg som godhjertet og ridderlig og bare vil advare allmennheten, skiller seg en hel del både fra den grunnen Thunlind oppga internt borte fra kameralinsene, men fremfor alt fra de virkelig underliggende årsakene til hans avhopp.

Til Den nordiske motstandsbevegelsens ledelse ga han som en grunn at det var for at han mislikte et direktiv han hadde fått flere måneder tidligere angående å bruke sin rett til selvforsvar. Dette falt tydeligvis ikke i smak for den for øyeblikket pasifistiske Thunlind, som øyeblikket etter og blant det første han gjorde etter avhoppet var å publisere «voldsfremmende» bilder med automatgevær på sosiale medier.

En av de manga «voldsfremmende» bildene som ble spredt av Thunlind etter hans forræderi.

Videre oppga han alvorlige helseproblemer som grunn. Hjertesvikt og hjerteklaffer som lakk – en potensiell dødelig tilstand forårsaket av mange år med usunn livsstil med blant annet periodiske alkoholproblemer.

Det viktigste av alt var dog ifølge Thunlind at organisasjonens leder Simon Lindberg hadde rettet viss kritikk mot ham noen dager før han valgte å forlate organisasjonen. Det var i forbindelse med en litt tøffere fysisk aktivitet som Näste 8 bare hadde to personer påmeldt til. Lindberg uttrykte da til Thunlind og øvrige redesjefer at det var «spesielt beklagelig at Näste 8 som ellers er så utrolig velfungerende og eksemplarisk ikke klarte å få frem mer enn to personer» og lurte på om det var riksledelsens feil, Thunlinds feil eller om det kom av midlertidig sviktende moral i redet eller om det var noen annen grunn.

Dette gjorde Thunlind rasende. Insinuasjonen at det kunne være hans feil var noen han tok veldig alvorlig.

At Thunlind ikke på noen måte kunne ta imot personlig kritikk var noe som flere andre i organisasjonen tidligere hadde fått erfare. Den som hadde den minste lille personlige kritikk mot Thunlinds arbeid i løpet av årene fikk regne med å bli sett på som hans fiende.

En sak som Thunlind aldri selv nevnte som grunn, men som veldig sannsynlig sterkt bidro til beslutningen er Thunlinds store kjærlighet til sprit. Etter å ha drukket seg så full at han ikke dukket opp på et møte han selv sto som arrangør for og etter at en aktivist måtte ta hånd om hans datter mens han lå utslått av alkoholforgiftning, fikk Thunlind alkoholforbud.

Han fikk velge å være avholds resten av sitt liv eller å bli ekskludert fra organisasjonen. Ikke alt for lenge etter dette kom avhoppet og allerede dagen etter han hadde annonsert dette fikk flere personer i organisasjonen telefonsamtaler fra en merkbart kraftig beruset Thunlind. Suget etter giften var vel helt enkelt for stort og i stedet for å bli sparket ut valgte han selv å forlate organisasjonen og kom på andre grunner som årsak for å ikke måtte innrømme at det handlet om savnet etter spriten som hadde blitt så stort at han solgte ut sin familie og sitt folks fremtid for den.

Et annet aspekt ved Thunlinds forræderi som er verdt å løfte frem er at det ikke er første gangen han er fullstendig skruppelløs og gjort alt han kan for å hugge sine tidligere kamerater i ryggen. I 2003 stilte han opp i Uppdrag granskning som avhoppet eldstebror i Jehovas vitner og snakket om seksuelle overgrep mot barn. Selv om vi selvfølgelig er enige i at dette er noe konkret og veldig viktig at man handler mot i alle sammenhenger så er likevel måten han velger å gjøre det på iøynefallende og interessant. Der viser han nemlig frem hemmelige dokumenter for kamerateamet og svertekaster sine tidligere brødre og søstre – alt for å rette interessen mot sin egen grandiose personlighet og forsøke å fremstå som et bedre menneske enn han egentlig er.

Jimmy Thunlind er dog ikke et godt menneske. Han er en løgner og alkoholiker som helt klart har narsissistiske personlighetstrekk. Et menneske som aldri tviler på å ta til løgner for å svertekaste de han tidligere har gitt sin troskap til. En angiver som gladelig oppgir informasjon til sikkerhetspolitiet som kan føre til at de enklere kan trakassere hans tidligere kamerater. Et menneske som drikker seg bevisstløs samtidig som han har aleneansvar for sin mindreårige datter. Et menneske som side ved side med alkoholen verdsetter rampelyset høyere enn noe annet her i verden.

Hvordan kunne da dette usle mennesket klatre i Motstandsbevegelsens hierarki og bli en offentlig talsmann for organisasjonen? Vi har vært i kontakt med organisasjonens leder for å stille noen spørsmål om saken.

Ja, hvordan kunne Thunlind få bli en offentlig representant og redesjef for Motstandsbevegelsen?

Ja, det er vel dagens spørsmål og selvfølgelig er det enkelt å være etterpåklok. Det er også enkelt for meg å nå si det som dog den øvrige riksledelsen kan bekrefte siden langt tilbake: jeg stolte aldri fullt ut på Jimmy og det var motvillig jeg lot ham bli redesjef.

I tomrommet som oppsto etter kuppforsøket i 2019 og at den daværende redesjefen for Thunlinds rede forsvant sammen med visesjefen så var det ikke så vanvittig mange alternativer å velge fra. Thunlind var en dyktig skribent, en god (men i mitt syn en smule for teatralsk) taler og i det minste i enkelte henseender så hadde han allerede vist gode sjefsegenskaper. Han var videre veldig aktiv og hadde mye tid å legge på organisasjonen.

Dette i forbindelse med at han utnyttet situasjonen som den smigreren han viste seg å være og at han er en veldig god skuespiller så ble det som det ble. Selvfølgelig kjente jeg da ikke i nærheten til alt det negative som nå har kommet frem, eksempelvis om hans tidligere forræderi mot Jehovas vitner og hvor langt hans spitmisbruk hadde gått. Det kan også nevnes at han selv aktivt forsøkte å holde «konkurransen» i redet nede og eksempelvis avsatte viseredesjefen uten å hverken ha myndighet til å gjøre dette eller rådføre med folk oppover i hierarkiet.

Hvorfor velger nå Motstandsbevegelsen å uttale seg slik i detalj i Thunlind-saken tross at det vanligvis ikke nevnes noe overhode om de som forlater organisasjonen i vanlige tilfeller?

For at Thunlind gjennom sin medvirkning i dokumentarserien «Omgitt av fiender» i kombinasjon med det han har skrevet på sine sosiale medier og uttalt til sikkerhetspolitiet virkelig har gått «all in» for å med hjelp av løgner forsøke åa angripe den nasjonale bevegelsen. Det blir ekstra alvorlig når han samtidig i visse henseender fortsatt later som å være en del av den. Han forsøker å både ha og spise kaken, men jeg synes ikke han fortjener noe av det.

Vi har nok aldri før gått ut på denne måten, men det er også for at noen aldri tidligere så her åpenbart har gått over streken for forræderi. Det finnes dog ytterligere en del sensitiv personlig informasjon vi sitter på om Thunlind etter kontakt med nærstående til ham, men som jeg av forskjellige grunner ikke har godkjent at vi offentliggjør, så vi har likevel holdt tilbake.

Han er en Folkeforræder med stor F og jeg synes det er utrolig viktig at folk i allmenhet forstår det. Jimmy er et umoralsk individ hvis interesse ikke er, og antageligvis aldri har vært, vårt folks vel, men bare å fremme sitt eget ego.

Plakat i Linköping, eventuelt satt opp av Thunlind i tiden før han viste sitt sanne jeg.

Tror du vi vil få se flere utspill fra Thunlind i fremtiden?

Det finnes det nok risk for, ja. Dette systemet bryr seg ikke om heder og sannhet, men slipper gledelig frem en dåre som Thunlind og vil ukritisk publisere generelt hvert eneste ord han sier. Thunlind selv trives som fisken i vannet når han får stå i sentrum.

Han bør jo dog ta meg seg at forræderi gir konsekvenser og for hver gang han utfordrer den formelen vil risikoen for at han rammes enda verre bli stadig større.