Hjem Historie Dagens historiske Jødeboikotten i Tyskland 1933

Jødeboikotten i Tyskland 1933

HISTORIE Jødeboikotten i Tyskland – alle har nok sett bildene i massemedia eller i dokumentarer der en forteller samtidig snakker om nasjonalsosialismens «ondskap». Men hva er det du ikke får vite?

Ett hundre og femti tusen arbeidere fra Berlin samlet seg for å vise motstand mot den utenlandske skrekkpropagandaen.

En sak som vanligvis ikke nevnes er selve bakgrunnen for denne boikotten av jødiske butikker, eller hvem som startet å boikotte hvem. Boikotten i Tyskland var nemlig en defensiv reaksjon mot en global jødisk boikott som hadde blitt innledet mot Tyskland.

Den 12. mars 1933, kun en uke etter den nasjonalsosialistiske valgseieren, tok mektige amerikanske jødiske organisasjoner initiativet til en verdensomspennende økonomisk boikott av Tyskland. Dette var ingen symbolsk handling, men målet var å styrte Tyskland ved å få sine egne (jøder), samt andre nasjoner verden over til å boikotte tyske varer. Jødisk makt-bevegelsen kalte det hele for en krigserklæring og en «hellig krig» mot Tyskland.

The Daily Express, 24. mars 1933: «Judea Declares War on Germany – Jews of All the World Unite in action»
Jøder i Madison Square Garden den 27. mars 1933.

Tyskerne hadde ikke samme makt og internasjonale nettverk som jødene. Derimot kunne de svare på det jødiske angrepet mot Tyskland ved å boikotte jødiske butikker i sitt eget land. Doktor Joseph Goebbels, som tok initiativet til boikotten, skrev i sin dagbok:

Den eneste måten vi kan forsvare oss mot de utenlandske løgnene er å sette press på opphavsmennene, eller de som drar nytte av dem, nemlig de tyske jødene, som frem til nå ikke har blitt forulempet. Vi må starte en omfattende boikott av jødiske selskaper i Tyskland. Kanskje de utenlandske jødene tenker seg om når de får se sine egne under sterkt press.

Den tyske jødeboikotten var altså en motreaksjon, men den var også en symbolsk handling som kun varte én dag, eller rettere sagt 14 timer, den 1. april 1933. Jødenes krig mot Tyskland varte i 12 år, helt frem til 1945.

Nationalsozialistische Boykott-Posten vor dem Warenhaus Israel in Berlin. Foto: Bundesarchiv, Bild 102-14469, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Jødeboikotten i Tyskland var heller ikke et voldelig arrangement. Målet var ikke å skade jødene, men å vise omverdenen at Tyskland kunne svare med samme middel. Derfor var det viktig at boikotten var underlagt disiplin. Goebbels oppsummerte dagen i sin dagbok:

1. april. Boikotten mot den utenlandske skrekkpropagandaen har omhyggelig begynt i Berlin og i resten av riket. Jeg kjørte langs Tauentzienstrasse på en inspeksjonsrunde. Alle jødiske butikker er stengt. SA-menn holder vakt utenfor inngangene. Overalt har allmennheten fulgt oppfordringen. Perfekt disiplin opprettholdes. Fantastisk å se dette. Alt går rolig for seg, samme som i resten av riket.

Hundre og femti tusen arbeidere fra Berlin samlet seg på ettermiddagen i Lustgarten for å vise sin samlede støtte til protestene mot den utenlandske skrekkpropagandaen. Stemningen er veldig høy!

Media jobber i total harmoni. Boikotten er en stor moralsk seier for Tyskland. Vi har vist de utenlandske maktene at vi kan samle hele nasjonen uten problemer. Ved midnatt blåser vi av boikotten frivillig. Vi venter konsekvensene i den utenlandske propagandaen.