Hjem Nyheter Jødene raser mot spansk påsketradisjon

Jødene raser mot spansk påsketradisjon

SPANIA I uken før påske drikker innbyggerne i den spanske byen León en vinbasert drikk som er populært kjent som «å drepe jøder». Nå blir tradisjonen gransket av internasjonale jødiske medier.

En lokal pub i León i Spania reklamerer på Facebook for å «drepe jøder».

Det er under den stille uken, med andre ord den siste uken i den katolske fastetiden som kulminerer med langfredag, at innbyggerne i byen León nordvest i Spania fortsatt observerer en eldgammel tradisjon. 33 ganger – én gang for hvert år Jesus skal ha levd på jorden – skal man i løpet av uken, ifølge tradisjonen, drikke en spesiell drikk kalt «lemonada», som er basert på rødvin, sitroner, kanel og sukker. Den rituelle drikken er populært kjent som «å drepe jøder».

Ifølge Jewish Telegraphic Agency (JTA) kan innbyggerne i León for eksempel spørre hverandre: «Hvor mange jøder har dere drept?», som da betyr: «Hvor mange lemonada har dere drukket?».

Det er et uttrykk her. Du kan for eksempel si til meg: «Vil du ta en drink? Ok, la oss drepe jøder», sa Margarita Torres Sevilla, professor i middelalderhistorie, til JTA.

Ifølge professoren har tradisjonen ingenting å gjøre med den spanske byen som frem til 2015 ble kalt Castrillo Matajudíos, da den først fikk navnet etter 1600-tallets progromer i Spania. I stedet stammer det fra en lokal adelsmann ved navn Suero de Quiñones i det 15. århundre som startet et opprør mot jødiske svindlere i byen. Langfredag skal han og en gruppe riddere ha drept en av byens største pengeutlånere og en rekke av hans stammefolk.

– Quiñones sa under den stille uken at Herren ble anklaget av jødene og at jødene drepte ham. Så hva gjør vi med jødene? Vi dreper dem. Men den virkelige grunnen var ikke et kristent motiv – den virkelige grunnen er at han sto i betydelig gjeld til en av det jødiske samfunnets fremste handelsmenn, sier Torres Sevilla.

Etter den vellykkede hevnaksjonen mot byens jøder, feiret Quiñones og hans riddere med å drikke vin og skåle for å «drepe jøder», ifølge professoren.

JTA klager over at Leóns jøder ble kastet ut av byen så tidlig som i det 15. århundre. I dag er det ingen jøder og ingen synagoge igjen i det tidligere jødiske kvarteret, hvor du en gang kunne låne penger til svært høy rente. I stedet er det fullt av barer hvor glade spanjoler går for å «drepe jøder» til tross for fastetiden.