Hjem Nyheter Jøder i harnisk etter islandsk boikott

Jøder i harnisk etter islandsk boikott

UTENRIKS: Reykjavik kommune besluttet nylig å boikotte alle israelske varer. Reaksjonene fra jødisk hold har ikke latt vente på seg.

1508654364

Det var tirsdag i forrige uke at Reykjavik kommune vedtok å boikotte varer fra Israel. Dette så lenge okkupasjonen av palestinske områder fortsetter. Islendingene rettet også kritikk mot israelsk «apartheid-politikk». Bak vedtaket står sosialdemokraten Björk Vilhelmsdottir, som før dette hadde planlagt å trekke seg fra politikken.

Emmanuel Nahshon, en talsmann fra Israels utenriksministerium, uttalte at «en hatvulkan eksploderte i Reykjaviks rådhus». Ifølge Nahshon var det kun «rent hat» som lå bak vedtaket.

Den jødiske lobbygruppen European Jewish Congress (EJC) truer nå med en rettslig strid for å forsøke å tvinge kommunen til å oppheve vedtaket. Styremedlem i EJC, Moshe Kantor, skrev følgende i en e-post til pressen:

– Dette er helt klart en diskriminerende handling og vi har allerede fått tips om at det kan bryte mot internasjonale lover og ordninger.

Og fortsatte:

– Det er på tide at det jødiske verdenssamfunnet slår tilbake og gjør det klart for disse menneskene at man ikke kommer unna med hat og diskriminering. Det finnes lover og ordninger som skal beskytte et folk eller en nasjon mot slike handlinger, og vi kommer til å nøye undersøke alle våre muligheter til å bestride dette juridisk.

Også multimilliardæren Ronald Lauder, president for World Jewish Congress og nær venn med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, er opprørt over den islandske boikotten. Lauder mener det er forferdelig at den islandske regjeringen har unnlatt å prate om dette, og oppfordrer de til å gjøre noe med kommunens boikott.

Kilder:
European Jews mull legal action after Icelandic capital boycotts Israel
Iceland’s capital votes to boycott all Israeli products
Jewish official warns Iceland of ‘negative repercussions’ over Reykjavik boycott of Israel