Hjem Nyheter Norden Jøder protesterer etter at Island vurderer å forby religiøs omskjæring

Jøder protesterer etter at Island vurderer å forby religiøs omskjæring

ISLAND Islands storting har lagt frem et forslag om å forby religiøs omskjæring. Dette har dog ført til høylytte protester fra landets jødiske innvandrere.

Et forslag ble nylig lagt frem i Islands nasjonalforsamling (alltinget) om å forby religiøs omskjæring. Dette har ført til ramaskrik blant landets ca. 250 jøder, samt jødiske forsamlinger rundt om i Norden. Lovforslaget har blitt sendt inn av medlemmer fra fire ulike parter, og ifølge forslaget kan folk som bryter loven bli dømt til opptil seks års fengsel.

I et felles brev skriver jødiske representanter fra hele Norden en advarsel til Island, og fraråder Island å bli det første landet i verden til å forby religiøs omskjæring. I stedet oppfordrer de til at landet skal følge Norges eksempel og således gi religiøs omskjæring juridisk beskyttelse. Blant annet skriver de jødiske representantene følgende i det advarende brevet:

Mer enn ett undertrykkende regime har forsøkt å kvele vårt folk og utrydde jødedommen ved å forby våre religiøse ritualer. Forslaget vil sikre at ingen jødisk forsamling etableres i landet. Dette brevet kan tolkes som om at vi legger oss i Islands lokale anliggende. Men det bryr vi oss ikke om, fordi landet er i ferd med å angripe jødedommen på en måte som angår alle verdens jøder.

Jødisk omskjæringsverktøy. Foto: cjn212 (CC BY-SA 2.0)
Jødisk omskjæringsverktøy. Foto: cjn212 (CC BY-SA 2.0)

Selv EUs katolske forsamlinger fordømmer lovforslaget og mener at «alle angrep på religionsfrihet må betraktes som uakseptabelt». Reinhard Marx, øverste leder av den katolske kirken i Tyskland, sier at «kriminalisering av omskjæring er et alvorlig inngrep som er veldig bekymringsfullt».

Silja Dögg Gunnarsdóttir, leder for Framsóknarflokkur (Fremskrittspartiet) og en av de som la frem lovforslaget, avviser dog kritikken og sier at dette handler om å beskytte barna.

Relaterte artikler:
Jødiske ledere avla Siv Jensen besøk
Rabbiner skar av et barns penis
Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent
Leger nekter å utføre rituell omskjæring
Satirisk vitsetegning opprører