Hjem Nyheter Globalt Jøder ser seg selv i Hogwarts Legacys gobliner

Jøder ser seg selv i Hogwarts Legacys gobliner

UNDERHOLDNING Det nye Hogwarts Legacy-videospillet satt i J.K. Rowlings Harry Potter-verden står overfor problemer på grunn av forfatterens syn på transvestitter. Til tross for oppfordringer til boikott fra homolobbyen og jødisk forargelse over spillkarakterer, fortsetter spillet å slå salgsrekorder.

Goblinbankier. Foto: Flickr/Amaury Laporte. CC BY 2.0.

Det nye videospillet Hogwarts Legacy er det hotteste spillet ute akkurat nå. Spillet som ble lansert 10. februar baserer seg på, og utspiller seg i, fantasiverdenen etablert i Harry Potter-bøkene av forfatteren J.K. Rowling. Men hendelsene i spillet foregår imidlertid før bøkene med rundt 100 år.

Allerede før utgivelsen har Hogwarts Legacy vært omgitt av kontroverser, ikke på grunn av innholdet i selve spillet, men fordi J.K. Rowling som skrev Harry Potter-bøkene sies å være “transfobisk”. Dette er blant annet basert på en tweet der hun ønsket å bruke ordet «kvinne» om kvinner.

Oppfordringer til boikott

På grunn av Rowlings “tankekriminalitet” og det faktum at hun får betalt for hvert eksemplar av Hogwarts Legacy som selges, har det vært oppfordringer om å boikotte spillet fra forskjellige hold. IGN har blant annet skrevet om en appell om boikott, gjort av en transvestitt fra Gamespot.

Om du ikke er villig til å gi opp en del av underholdningen din for å vise solidaritet med skaden som JK Rowling fortsetter å påføre; hvordan kan da transseksuelle føle seg sikre på at du er villig til å kjempe for oss på viktigere områder som i motstanden mot anti-transvoldshandlinger, fysiske, psykologiske, systematiske eller lovgivende, spesielt ettersom diskriminering fortsetter å øke?

Jessie Earl, Gamespot

Videre skriver IGN at medlemmer av LHBTQP-miljøet har oppfordret til boikott for å vise solidaritet med transvestitter, og spesielt med «transwomen»

Jøder identifiserer seg med de onde i spillet

Det er ikke bare forfatteren Rowling som skaper kontrovers angående rollespillet, men nå er det også anklager om antisemittiske karakterer i spillet. I en artikkel fra Jewish Telegraph Agency (JTA) klager forskjellige jøder over at de ser likheter mellom jøder og bankeiende «goblins». JTA skriver:

Narrativet kretser rundt et goblinopprør på 1890-tallet, omtrent ett århundre før hendelsene i bøkene. Enkelte som har fått en tidlig titt på spillet har uttrykt bekymring for en langvarig problemstilling; at skapningene med fremtredende krokneser og deres rolle i ‘Harry Potter-verdenen’ som herskere i trollmannsbanken grenser til den antisemittiske stereotypen om at jødene kontrollerer verdens banker.

Jack Doyle, en skribent for Mary Sue, problematiserer også at “spillet ser ut til å ha den oppfatningen at det moralske valget er å knuse goblinopprøret og dermed tvinge dem til underkastelse”.

Allerede før man kunne se bankierne i rollespillet, var det de som så problemer med goblinkarakterene i bøkene. For eksempel følte den jødiske «komikeren» Pete Davidson allerede i 2020 et visst slektskap med goblinbankierne og ga uttrykk for at Rowling hadde skapt en verden der «små jøder med enorme neser» kontrollerer bankene. Ifølge JTA hadde en annen jødisk «komiker» også sagt i en podkast i 2021 at «man kan fly med drager og du har en ugle som kjæledyr, men hvem skal eie bankene? Jøder”.

Til tross for gnål – topper salgslistene

Til tross for alt gnål og oppfordringer om boikott, har Hogwarts Legacy slått salgsrekorder. Ifølge Gamingbible er spillet allerede det bestselgende Harry Potter-spillet, og selv sammenlignet med det bestselgende spillet fra i fjor, Elden Ring, har det solgt ca 80 prosent flere fysiske eksemplarer i Storbritannia. Det er også for tiden det mest solgte spillet på Steam-plattformen og har slått rekorder på strømmeplattformen Twitch som det mest sette spillet noensinne, med 1,2 millioner samtidige seere.

Suksessene er noe jøden Yonah Gerber ikke er veldig glad over. Gerber, som omtaler seg selv som «videospillarkivar» og «ikke-binær», har problemer med blant annet et horn som anvendes av goblinbankierne. Ifølge Gerber skal hornet minne om en shofar, eller et geitehorn, som brukes til å markere det jødiske nyttåret, rosh hashana.

Shofar. Foto: Chadica from Jerusalem, IsraelCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Videre mener han at «det suger» at så mange spiller Hogwarts Legacy.

– Jeg kan ikke gjøre noe med at folk bryr seg mer om underholdningen sin enn at folk faktisk blir skadet av underholdningen, sa Gerber, ifølge JTA.