Hjem Nyheter Norden Jøder støtter muslimsk bønnerop i Sverige – 60% av svenskene vil forby

Jøder støtter muslimsk bønnerop i Sverige – 60% av svenskene vil forby

SVERIGE 60 prosent av svenskene er imot muslimske bønnerop i Sverige, ifølge en ny undersøkelse. Blant de positive gruppene er den svenske kirken i Växjö og den jødiske forsamlingen i Stockholm.

Debatten om bønnerop fra moskeer har oppstått etter at en moské i Växjö har søkt om å få ta i bruk høyttalere for å spre muslimske bønner fra moskeen i forbindelse med fredagsbønnen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ikke tatt stilling til saken, men synes det er en avgjørelse kommunene selv må ta. Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna er de to riksdagspartiene som er mest kritiske til bønnerop.

En ny Sifo-undersøkelse utført av TV4 Nyheterna viser at det er sterk motstand mot bønnerop blant svenskene. 60 prosent av svenskene ønsker å forby bønnerop. Bare 21 prosent vil tillate bønnerop, mens 19 prosent er usikre.

Flere religiøse forsamlinger, inkludert den jødiske forsamlingen i Stockholm, er derimot positive til bønnerop. Aron Verständig, leder for den jødiske forsamlingen i Stockholm, kritiserer i en artikkel i DN Kultur Kristedemokraternas negative holdning til de muslimske bønnene:

Det er selvfølgelig sant at kirkeklokker har blitt hørt i vårt land lengre enn muezzinens røst fra moskeens minaret. Men denne argumentasjonen får utvilsomt tankene tilbake til 1700-tallets motstand mot jødisk innvandring, som også ble ansett å utfordre det svenske homogene samfunnet. Budskapet fra Kristdemokraterna og deres allierte er tydelig: Bli som oss eller forsvinn. En slik melding fremmer knapt integrasjonen. Et mer konstruktiv budskap er i stedet: Utøv din religion med respekt for landets lov.