Hjem Nyheter Jødisk bankmann blir ny statsminister i Polen

Jødisk bankmann blir ny statsminister i Polen

POLEN Den tidligere jødiske bankmannen Mateusz Morawiecki ble mandag sverget inn som ny statsminister i Polen.

Beata Szydlo erstattet av Mateusz Morawiecki

På mandag ble den tidligere jødiske bankmannen Mateusz Morawiecki sverget inn som ny statsminister i Polen. Beslutningen om å erstatte den tidligere statsministeren ble tatt i forrige uke og kommer mistenkelig nok kort tid etter EU-domstolens beslutning om å bringe Polen inn for retten, fordi landet nektet å godta EUs påtvungne andel «flyktninger».

Byttet skjer til tross for at den tidligere statsministeren Beata Szydlo var svært populær blant Polens befolkning. Landets regjering hevder at årsaken til endringen er for å «fokusere mer på økonomien» og «forbedre internasjonale relasjoner».

Morawiecki gikk med i regjeringspartiet Lov og Rettferd så sent som i 2015 og har gjort en rask karriere. Han har allerede vært både utviklings- og finansminister.

Den tidligere bankmannen påstår at sitt oppdrag som statsminister er å «bevare polens nasjonale identitet og kultur». Men allerede i sin første tale etter utnevnelsen, snakket han om polakker som reddet sine «jødiske brødre» under «Holocaust».

— Den dype samfunnsdimensjonen er nedfelt i vår tradisjon: å hjelpe mennesker på flukt, Zegotas redning av våre jødiske brødre og solidaritet. Dette er sanne bevis på hva polskhet er og hva samfunnet er, sa han under talen.

Kilde:
Judisk bankir blir ny premiärminister i Polen