Hjem Nyheter Utenriks Jødisk kryptosvindler arrestert

Jødisk kryptosvindler arrestert

ØKONOMI FTX-gründeren Samuel Bankman-Fried er pågrepet på Bahamas etter å ha stukket av med investorenes penger.

Sam Bankman-Fried på en høring i det amerikanske senatet.

Statsadvokatembetet i søndre New York har tatt ut siktelse mot grunnleggeren av kryptobørsen FTX Trading Ltd., Samuel Bankman-Fried, som har vært under etterforsking siden den 11. november, da han begjærte firmaet sitt konkurs og trakk seg som direktør. Siktelsen omfatter blant annet nettsvindel, verdipapirsvindel og hvitvasking. Politiet på Bahamas har pågrepet Bankman-Fried og holder ham i varetekt i påvente av en utleveringsbegjæring.

Etter at konkursbegjæringen ble mottatt skal 662 millioner dollar av firmaets midler på et tidspunkt ha forsvunnet sporløst.

I tillegg har den føderale Verdipapir- og Børskommisjonen siktet mannen for brudd på verdipapirlovgivningen. Han skal ha stått bak en ponzisvindel der aksjeinvestorer har blitt fralurt 1,8 milliarder dollar, som er blitt avledet til hans risikofond Alameda Research LLC. Pengene skal blant annet ha blitt brukt på politiske donasjoner.

En ponzisvindel er en type svindel der investorer blir lurt til å tro at de investerer i en reell inntektsbringende virksomhet, mens det utbetalte utbyttet i virkeligheten kommer fra andres investeringer. I fjor døde den jødiske storsvindleren og tidligere NASDAQ-formannen Bernie Madoff i fengsel, kjent for å ha svindlet sine klienter for 64,8 milliarder dollar i en ponzisvindel som pågikk siden begynnelsen av 1990-tallet.

Kommisjonen undersøker også eventuelle andre brudd på verdipapirloven og andre involverte personer.