Hjem Nyheter Jødisk lobby dikterer senatet til å tilsette «antisemittisme-overvåker»

Jødisk lobby dikterer senatet til å tilsette «antisemittisme-overvåker»

JØDISK MAKT Tre jødiske lobbygrupper, kjent for å ikke alltid trekke i samme retning, krever unisont at senatet omgående innsetter den anti-hvite jødinnen Lipstadt som den første «antisemittisme-overvåkeren».

Senatet i USA. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

USAs president Joe Biden begjærte i begynnelsen av september at senatet skynder på tilsettingen av hans kandidat til den nyopprettede ambassadørposten «antisemittisme-overvåkeren».

Mens hans anmodning hittil har gått for tomme ører, fremmes samme krav nå fra høyere hold:

Tre store jødiske organisasjoner oppfordrer nemlig Senate Foreign Relations Committee til å umiddelbart innkalle til utspørring av «presidentens» kandidat til utenriksdepartementets «antisemittisme-overvåker»: den jødiske «holocaust-forskeren» Deborah Lipstadt.

«Vi ser oss nødt til å oppfordre dere til å holde komiteens utspørring på bakgrunn av professor Lipstadts nominasjon uten videre forsinkelser», kan man lese i brevet fra Jewish Federations of North America, Orthodox Union samt Anti-Defamation League.

Brevet er adressert til komiteens styreleder, demokraten Robert Menendez fra New Jersey og det republikanske medlemmet James Risch fra Idaho, selv om brevets tenkte mål ifølge flere jødiske medier, blant annet Jewish Telegraphic Agency (JTA), var Risch, som ifølge avisen «bruker sin tolkningsprioritet for å forsinke en utspørring».

Kalte Trump «nazist», vitnet mot Charlottesville-organisatorer

Risch sa i forrige uke til Jewish Insider at han bekymrer seg for Twitter-innlegg av Lipstadt, hvor hun kritiserer de republikanske lovgiverne som klandrer henne for at hun medvirket i en reklamefilm i løpet av fjorårets presidentkampanje.

I denne filmen sammenlikner hun den forrige presidenten Donald Trumps retorikk med den som «nazistene» brukte på 1930-tallet før «holocaust».

Forrige uke vitnet Lipstadt til fordel for saksøkeren i et sivilt søksmål mot organisatorene av den nasjonale demonstrasjonen i Charlottesville, Virginia.

«Vi tar normalt aldri stilling for noen nominert»

I brevet understreker de tre jødiske gruppene at de «vanligvis ikke tar stilling for noen nominert», men at det i dette tilfellet er «en nødsituasjon» på grunn av den «verdensomfattende oppgangen av antisemittisme i senere tid».

De peker på Lipstadts meritter som en forsker innrettet på «holocaust» samt det faktum at hun underviser ved det prestigefulle Emory University i Atlanta, Georgia.

Og de understreker at hun har indentifisert uttrykk for antisemittisme «både til venstre og til høyre».

I brevet står det videre:

Det råder ingen tvil om at professor Lipstadt har rett meritter for å fortjene en regelrett utspørring overfor Committee on Foreign Relations – og den utspørringen er allerede forsinket.

Et felles brev fra lobbyorganisasjonene ADL og O.U., to grupper ofte på forskjellige sider i spørsmål angående statens rolle, menes av mange å være bekymringsverdig.

Angående det aktuelle jødiske lobby-arbeidet så er den oppståtte situasjonen ny på den måten at det var så sent som i desember i fjor at Kongressen opphøyet rollen som «antisemittisme-overvåker» til ambassadørnivå – hvor tilsetting krever bekreftelse av senatet.