Hjem Nyheter Jødisk maktkupp ved Harvard

Jødisk maktkupp ved Harvard

USA Til tross for at hun var en svart kvinne, var Claudine Gay ikke pro-Israel nok til å være rektor på Harvard University. Etter en høring i den amerikanske kongressen og en massiv jødisk kampanje, har hun nå blitt tvunget til å trekke seg til fordel for jøden Alan Garber.

Alan Garber, en jøde (til høyre), har erstattet Claudine Gay som rektor på Harvard University. Foto: American Academy of Arts & Scienses / Charlotte Hysen (CC BY-NC-SA 2.0).

Siden Israel startet sin terrorkampanje mot palestinerne i oktober, har amerikanske venstreorienterte studenter åpent gjort opprør mot universitetsverdenens påtvungne sionisme. Til slutt ble det så ille at flere av rektorene ved Ivy Leuage-skolene ble innkalt til avhør i den amerikanske kongressen, deriblant Harvards rektor, Claudine Gay, som også ble utsatt for den mest omfattende kritikken.

Ifølge rapporter har Israels brutale operasjon i Gaza medført at de i hovedsak kulturmarxistiske studentene til og med har begynt å stille spørsmål ved jødiske maktstrukturer i sitt eget land. I tillegg signerte 34 Harvard-studentorganisasjoner et åpent brev fra «Harvard Palestinian Committee» om at Israel bærer det fulle ansvaret for Hamas’ overraskelsesangrep på landet den 7. oktober.

Til tross for sterkt press nektet Claudine Gay å føre disiplinære tiltak mot studentene fordi hun mente at de bare hadde utøvd sin rett til ytringsfrihet.

Selv om flere studentorganisasjoner trakk seg fra den anti-israelske uttalelsen og offentlig ba om unnskyldning for å ha signert brevet, eskalerte den anti-sionistiske stemningen ved Harvard. Det er til og med kommet rapporter om at jødiske studenter har blitt angrepet ved Harvard for å ha vist sin støtte til okkupasjonsmakten Israel og folkemordet på palestinerne.

Til tross for massivt mediepress har de pro-palestinske protestene ved Harvard fortsatt, noe som til slutt har ført til Gays tvungne avgang. Dette skjedde imidlertid først etter en massiv kampanje der hun ble anklaget for flere forskjellige plagiater gjennom sin akademiske karriere. Harvard har tidligere etterforsket Gay for plagiat, noe som ikke hindret henne i å bli utnevnt til rektor, men valgte beleilig nok å offentliggjøre etterforskningen først nå.

Gay har nå blitt erstattet av Alan Garber, en jøde, som tidligere var dekan ved Harvard. Garber har tidligere kritisert Gays håndtering av Israel-saken, selv om han støttet valget av henne som den første svarte kvinnen til å bli rektor for det berømte universitetet.

Alan Garber sa i en uttalelse at han nå ønsker å «helbrede og styrke universitetet som jeg elsker» og at han er «trygg på at vi kan overvinne utfordringene vi står overfor og bygge en lysere fremtid for Harvard».

Claudine Gay ble fjernet som rektor ved Harvard University etter bare ett år, noe som gjør at hun er den kortest sittende rektor i skolens historie.