Hjem Nyheter Jødisk professor blir værende på UC Berkeley – får alle sine krav...

Jødisk professor blir værende på UC Berkeley – får alle sine krav oppfylt

USA En jødisk professor ved UC Berkeley nektet å forlate kontoret sitt i protest mot utbredt «antisemittisme» ved universitetet. Etter to uker kunne han konstatere at alle kravene var oppfylt.

Sather Tower ved UC Berkeley. Foto: Gku (CC BY-SA 3.0).

Ron Hassner, professor i israelske studier, avsluttet på torsdag sin to-ukers sitteprotest på sitt kontor ved University of California. På kontoret, som var utstyrt med toalett, hadde han spist og sovet siden 7. mars.

Etter fjorten dager, i en e-post til sine studenter som senere ble publisert i en rekke aviser, ga han sin offisielle godkjenning av universitetets tiltak for å skape «et trygt miljø for sine jødiske studenter» i tider med eskalerende «antisemittisme».

Professoren skal ha fått i oppdrag av den jødiske organisasjonen Hillel International Jewish Campus Group å overvåke pro-palestinske aksjoner ved universitetet, samt granske ledelsens innsats mot økt «antisemittisme» i kjølvannet av Hamas sitt hevnangrep på den jødiske okkupasjonsmakten den 7. oktober i fjor.

I e-posten til studentene opplyser Hassner at alle kravene han har stilt til universitetets ledelse nå er innfridd. Han bemerker også at den israelske sionisten Ran Bar-Yoshafat, hvis forelesning universitetet i slutten av forrige måned følte seg tvunget til å avbryte med henvisning til sin egen sikkerhet, kom tilbake denne uken og var i stand til å holde sitt foredrag helt uten noen protest fra publikum.

I tillegg, påpeker han, har universitetet forsikret ham om sine planer om å finansiere et kurs for ansatte og studentledere om emnet «antisemittisme», samt overrasket ham med informasjonen om at studenter ved UC Berkeley snart vil bli tilbudt muligheten til å bedrive Israel-studier professorens eget forskningsfelt og det også på master- og doktorgradsnivå.

Oppsummert, bemerker Hassner, oppfyller den siste utviklingen mer enn kravene han stilte til universitetets ledelse da han flyttet inn på kontoret sitt for to uker siden.

Studentprotestene ved Bar-Yoshafats foredrag den 26. februar fikk Berkeley-ledelsen til å åpne en etterforskning av «antisemittisk og voldelige opptøyer», en hendelse som senere ble gjenstand for en Avdeling VI-diskrimineringsundersøkelse av US Department of Education og en kongressundersøkelse.

Det var i disse tider at Hassner, leder for skolens avdeling for israelske studier, gikk inn på kontoret sitt og kunngjorde sin intensjon om å ikke forlate kontoret før ledelsen innførte tiltak mot «antisemittisme» ved universitetet