Hjem Nyheter Europa Jødisk rådgiver bryter med Orbán over «nazi-tale»

Jødisk rådgiver bryter med Orbán over «nazi-tale»

2

UNGARN Victor Orbán fordømmes av sin egen jødiske rådgiver som nå har brutt med ham.

Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: European People’s PartyCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

I etterkant av Ungarns statsminister Victor Orbáns utspill i en tale forrige uke om at «ungarere ikke er et blandet folk og ikke har noe ønske om å bli det» har en høytstående jødisk rådgiver brutt med statsministeren, skriver Politico.

Zsuzsa Hegedüs, en sosiolog og rådgiver for statsministeren i mer enn ti år, fordømte Orbáns tale som antisemitisk og erklærte den, i hennes oppsigelsesbrev som «verdig Goebbels» og «en ren nazi-tekst».

Statsministeren på sin side svarte med et eget brev der han aviste beskyldningene og hevdet at han har «nulltoleranse» for antisemittisme og rasisme.

Hegedüs svarte statsministeren med enda et brev der hun viste til sine foreldres erfaring som «holocaust-overlevere» og påpekte, ifølge henne selv, at andre hadde dødd fordi «for mange var tause da hat først dukket opp».

Orbáns tale, som gav inntrykk av å ta et hardt standpunkt mot raseblanding, har blitt nærmest universalt fordømt blant etablerte vestlige medier og kan muligens tolkes som et forsøk på å blidgjøre den mer radikale fløyen på høyresiden i Ungarn, som vokste seg sterkere som et resultat av valget i 2022 og hvis støtte statsministeren nå har større behov for. Dette inkluderer den nyetablerte «Vårt Hjemland»-bevegelsen (Ungarsk: Mi Hazánk Mozgalom), som brøt gjennom med 6% av stemmene. Vårt Hjemland har blitt beskrevet som «ny-fascistisk» og er blant annet kjent for sin harde linje mot LHBT-idelogien.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hans-Simon Dahle
Hans-Simon Dahle
6 måneder siden

Orban balanserer på den samme smale linjen som så mange høyreorienterte politikere har gjort før ham; de må appellere til sitt «grunnfjell» av sterkt konservative, for ikke å si «rasistiske» velgere, OG samtidig blidgjøre sine oppdragsgivere i EU og sine «handlers». Ungarere flest er nasjonalistisk innstilt og vil slett ikke ha multikultur eller LHBTQP, kanskje bortsett fra i Budapest og andre større byer.

trackback
6 måneder siden

[…] Jødisk rådgiver bryter med Orbán over «nazi-tale» […]