Hjem Nyheter Europa Jødisk raseri etter at Bobby Fischer ble sitert i bulgarsk TV

Jødisk raseri etter at Bobby Fischer ble sitert i bulgarsk TV

BULGARIA En programleder siterte en antisemittisk uttalelse fra Bobby Fischer under et sportsspørreprogram. At Fischer ble sitert i TV skapte rasende reaksjoner fra jødiske organisasjoner som forlangte en unnskyldning.

Bilde: Orlin Goranov. Kilde: www.potv.bg

Orlin Goranov er en kjent bulgarsk musiker og programleder. Han er programleder for det populære sportsspørreprogrammet «Den siste gjenværende vinner». I programmet spurte Goranov etter navnet på den jødiske sjakkspilleren som har gjort flere kritiske uttalelser mot jøder. Svaret var Bobby Fischer og Goranov fortsatte siden å fortelle om en uttalelse som Fischer skal ha sagt i direktesendt TV:

Jøder liker ikke å arbeide. Det er dette som de hatet mest i Hitlers tyske konsentrasjonsleire. Der fantes det ingen gasskammere. Det er nonsens. Men når du går til leiren så finnes det et skilt med teksten, Arbeit macht frei – arbeid gjør deg fri. Men jødene tror ikke på dette. De tror at du skal gjøre alt arbeid mens de tar all profitt. Det er det som er problemet med jødene.

At Goranov siterte Fischer i direktesendt TV ble en skandale. Det er ikke bare mediene i Bulgaria som har tatt opp hendelsen, men også aviser i Polen samt engelskspråklige og jødiske aviser. Flere jødiske organisasjoner og den israelske ambassaden krevde en formell unnskyldning for at Fischers antisemittiske uttalelser ble ytret i fjernsynet. TV-selskapets sjef beklaget hendelsen og det gjorde Goranov også, han påpekte derimot at han bare remset opp sitatet og ikke la noen holdninger rundt det. Kravet om en unnskyldning har skapt en motreaksjon fra enkelte bulgarere som stiller seg undrende hvorfor en unnskyldning kreves av jødiske organisasjoner for at Goranov bare sa sitatet.

Ifølge Jewish Telegraph Agency så finnes det ingen bevis for at Fischer ytret sitatet men at det ikke var ulikt han med tanke på hva han har sagt tidligere om det jødiske folket. Sjakklegenden Fischer hevdet da han levde at han ikke var jøde selv om han hadde en jødisk mor. Han påpekte også at han ikke var omskåret, noe som er viktig at man er i religionen. Nedenfor er et videoklipp der Goranov synger.