Hjem Nyheter Jødisk sanger anklaget for å lyve om «antisemittisk hendelse»

Jødisk sanger anklaget for å lyve om «antisemittisk hendelse»

ANTISEMITTISME Den jødiske sangeren Gil Ofarim, bosatt i Tyskland, er siktet for falsk anklage og bakvaskelse, etter at han ble avslørt å ha funnet på et hendelsesforløp, med den intensjon å få en hotellansatt til å fremstå som antisemitt.

Sangeren Gil Ofarim. Foto: Facebook.

Det er avslørt at sangeren Gil Ofarim løy da han uttalte at han ble nektet tjeneste på et hotell i den tyske byen Leipzig på grunn av at han bar en såkalt davidstjerne.

Ofarim (39) ble tiltalt den 31. mars av statsadvokaten i Leipzig. Det er nå opp til Leipzig regionale domstol å avgjøre om de vil gå videre med en rettssak.

Bakgrunnen for saken er at Ofarims påstod at en ansatt ved Leipzigs Westin Hotel fornærmet ham den 4. oktober 2021 og nektet å gi ham et rom fordi han hadde på seg et synlig jødisk symbol.

Ofarim la ut en video på sosiale medier som, hevder han, gjengir hendelsen. Anklagen gikk viralt, hvorpå en god del jøder og andre samlet seg for å protestere utenfor hotellet på hans vegne.

Den ansatte ble deretter midlertidig suspendert fra jobben. Det tok imidlertid ikke lang tid før det begynte å reises tvil om ektheten til Ofarims video.

Hotellets sikkerhetskamera viser Ofarim uten jødisk symbol

I videoen fra hotellets sikkerhetskamera, som ble delt i tyske nyhetsmedier, har ikke Ofarim en davidstjerne rundt halsen.

Når den jødiske popmusikeren ble konfrontert med materialet, kommenterte han at han «ikke husker om han hadde stjernen inni eller utenfor skjorta», men at «det hele handler om å være jøde».

Etter flere måneders etterforskning kom statsadvokaten til slutt til at Ofarims anklager er bevist å være usanne. Etterforskningen av den hotellansatte ble avsluttet 31. mars, for å i stedet umiddelbart ta ut tiltale mot Ofarim.

I tiltalen står det at Ofarim la ut videoen sin med den hensikt å skade hotellet og den ansatte, og at han løy i sin anmeldelse til politiet.

I tiltalen står det videre at Ofarim også løy da han avviste den ansattes søksmål, der artisten anklages for injurier.

«Folk kan begynne å tro at jøder lyver»

Tysklands kommisjonær for antisemittisme Felix Klein mener hendelsene rundt popartistens falske anmeldelse i praksis har fyrt opp under antisemittismen i landet.

Til Dpa News (Deutsche Presse-Agentur) sier han:

Det ble spredt på sosiale medier: ‘Jøden lyver’… Det hele har vært skadelig.

Da tiltalen mot Ofarim ble levert den 31. mars, sa guvernøren i delstaten Sachsen, Michael Kretschmer, at Ofarim ikke bare hadde diskreditert de han anklaget, men også «skadet det jødiske samfunnet».

Til Dpa kommenterte Kretschmer videre at han fant det «sjokkerende og dypt avskyelig» at noen utnytter anklagelser om antisemittisme «for falske uttalelser og bakvaskelse.» Han avsluttet med å si at en unnskyldning var på sin plass – «ikke bare fra Ofarim – men også fra alle de som på grunn av hans falske anklager fordømte hotellet og dets ansatte».