Hjem Historie Dagens historiske Jødisk spion henrettet

Jødisk spion henrettet

HISTORIE Den 18. mai 1965 ble jøden Eli Cohen henrettet for spionasje på Martyrplassen i Damaskus.

Eli Cohen hengt i Damaskus. Foto: jspace.com, Public domain, via Wikimedia Commons.

Eli Cohen ble født i desember 1924 i Alexandria, Egypt, i en familie av fanatiske sionister. I januar 1947 meldte han seg frivillig til hæren i Egypt, men ble ikke akseptert da han med rette ble ansett for å være for upålitelig. Etter at staten Israel ble utropt på palestinsk territorium i 1948, emigrerte det meste av Eli Cohens familie til landet. Selv ble han imidlertid i Egypt, hvor han utførte sionistisk kamparbeid.

I løpet av denne tiden ble Eli Cohen rekruttert til den israelske etterretningstjenesten, og deltok i operasjoner på egyptisk territorium. Eli Cohen deltok i Operasjon Susannah, som senere skulle bli kjent som Lavon-affæren. Den egyptiske sikkerhetstjenesten arresterte Cohen og forhørte ham om involvering i Lavon-affæren, men de fant ingen bevis og løslot ham.

Egypts president Gamal Abdel Nasser besluttet i august 1956 å nasjonalisere Suezkanalen. Kort tid etter kunngjøringen gikk en koalisjon bestående av Israel, Storbritannia og Frankrike til angrep på Egypt. I forbindelse med Suez-krigen gikk den egyptiske regjeringen hardt ut mot de illojale jødene i landet og utviste en stor del av dem, inkludert Eli Cohen.

Da Cohen kom til Israel, ble han rekruttert av det israelske forsvaret og gitt en stilling i militær etterretning. Jobben i Forsvaret passet imidlertid ikke særlig godt for Cohen, så han søkte på en stilling hos Mossad, som til Cohens forargelse takket nei. Et par år senere ble han imidlertid rekruttert av Mossad for en bestemt operasjon. Operasjonen var å infiltrere den syriske regjeringen, og etter å ha fullført treningen ble Eli Cohen sendt til Argentina for å begynne sitt oppdrag.

Via Argentina kom Eli Cohen seg til Damaskus, under dekke av å være en syrisk forretningsmann. Eli Cohens oppdrag i Damaskus var vellykket. Han organiserte dekadente fester og orgier for den politiske og militære eliten i Syria, der deltakere under alkohol- og narkotikarus avslørte statshemmeligheter for Cohen.

Den syriske sikkerhetstjenesten sporet til slutt opp Cohen, og i januar 1965 klarte de å triangulere en kraftig jammer. Den 24. januar 1965 sparket syrisk sikkerhetspersonell inn døren til Eli Cohens leilighet, og ankom akkurat da spionen var i ferd med å sende en rapport til sine klienter i Tel Aviv.

Eli Cohen ble stilt for en militærdomstol og funnet skyldig i spionasje der straffen var død ved henging. Den israelske regjeringen startet en internasjonal kampanje for å benåde Eli Cohen, men Cohen ble etter planen hengt på Martyrplassen i Damaskus den 18. mai 1965. Liket ble deretter gravlagt på et hemmelig sted for å forhindre en israelsk operasjon om å bringe levningene til Israel.

Den jødisk-sionistiske organisasjonen ADL gjorde i 2014 en undersøkelse som konkluderte med at en milliard mennesker i verden er «antisemitter». Et av kriteriene for å være antisemitt er at man er enig i utsagnet: «Jøder er mer lojale mot Israel enn [dette landet/landene de bor i]»

Les også: