Hjem Nyheter Jødisk toppadvokat støtter utnevnelsen av Amy Barrett til USAs høyesterett

Jødisk toppadvokat støtter utnevnelsen av Amy Barrett til USAs høyesterett

JØDISK MAKT Kritikken er hard mot Trumpadministrasjonens valg med å nominere den kristne katolikken Amy Coney Barrett til å erstatte den avdøde jødinnen Ruth Bader Ginsburg i USAs høyesterett. Men Barrett er dog helt koshersertifisert.

Rabbiner tenner en kjempemenora. T.h Amy Coney Barrett. Foto: University of Notre Dame Law School (manipulert bilde)

Da den jødiske demokratiske dommeren i USAs høyesterett Ruth Bader Ginsburg døde i september, var det mange demokrater i USA som ble fortvilte.

Hennes død gjorde det mulig for den sittende regjeringen under president Donald Trump, som er republikansk, å tilsette en konservativ dommer i amerikansk høyesterett for andre gang.

Torsdag den 22. oktober godkjente Senatets juridiske komité nomineringen av Amy Coney Barrett til høyesterett. Dermed er veien jevnet for at hun skal kunne velges av Senatets representanter allerede uken før presidentvalgets valgdag.

Dette gjør venstreliberale og mange venstreorienterte jøder urolige, for de anser at en hvit konservativ dommer kommer til å ivre for å innskrenke abortretten. De er også redde for at Barrett skal ta med seg sin kristendom inn i høyesterett.

Ginsburg ble derimot hyllet for å ha brakt inn jødedommen i det samme.

Nordfrontleseren Erik skrev i kommentarfeltet at Trumps valg av kandidat til høyesterett «garantert kommer til å være en fullblods-sionist i samme stil som Trump». Nå går den jødiske aktivist-toppadvokaten og rabbineren Nathan Lewin ut til støtte for Amy Coney Barrett og gir Erik indirekte rett.

President Trump forsøker å erstatte den jødiske høyesterettdommeren Ruth Bader Ginsburg med en hengiven katolikk fra Indiana. Visse kan uroe seg for at dette skulle minske domstolens forståelse eller medfølelse for jøder i Amerika. De spekulerer kanskje om den nye dommeren noensinne har truffet eller hatt noen kontakt med jøder. Men etter å ha arbeidet med dommer Amy Coney Barrett, har jeg selv sett henne forsvare amerikanske jøders rettigheter.

«Upolitisk» jødisk politisk aktivisme

Som ung advokat arbeidet Barrett for den jødiske Nathan Lewins advokatbyrå Miller Cassidy Larroca and Lewin.

Nathan Lewin gjør et stort poeng av at hans firma var strikt «upolitisk»: Firmaets grunnlegger Jack Miller var republikaner. Lewin selv er demokrat som iblant stemmer på republikanerne. Men begge var jøder.

Under 1999 og 2000 arbeidet Barrett under Lewin på oppdrag av hasidiske, ortodoxe jøder.

Jeg hadde – og fortsatt har – strid med myndigheter i stater og byer over hele landet som forsøker å forhindre at Chabad lubavitch-rabbinere oppfører Hanukkah-menoraer på allmenne plasser. (Ingen bestrider retten å vise menoraer på privat eiendom, og ingen annen jødisk gruppe enn Chabad-Lubavitch, så vidt jeg vet, har forsøkt å oppføre store menoraer på sentrale offentlige steder.)

Høyesterett hadde besluttet i 1989, etter en rettssak som Lewin var forsvarer, at oppføringen av jødiske symboler fremfor Pittsburghs statshus var forenelig med den amerikanske konstitusjonen. Etter dette utslaget vant jødene seier på seier i prosesser mot flere stater om å oppføre dette jødiske maktsymbolet.

Barrett hjalp til med å vinne et søksmål mot en frihetlig organisasjon som anmeldte en offentlig menorah og en kristen julekrybbe i New Jersey City. Etter det jobbet Barrett i Lewins spesielle arbeidsgruppe for menoraprosesser mot fylkesnemnd og kommunestyrelser.

Forsvar av grovt kriminelle ortodokse jøder

Amy Coney Barrett arbeidet også intensivt med Lewin i en annen stor rettstvist som gjorde at hun fikk nærkontakt med det hasidiske samfunnet.

Etter att fire ortodokse jøder fra det jødiske distriktet New Square ble funnet skyldige i bedrageri mot staten, ba lederen for den jødiske forsamlingen, «Skverer Rebbe» Lewin om å representere dem, og Barrett var en sentral aktør i arbeidet med å overklage dommen mot Lewins klanmedlemmer.

Lewins firma tapte overklagelsen i august 2000. Men til Lewins og Barretts «overraskelse» benådet den daværende demokratiske presidenten Bill Clinton de dømte ortodokse jødene rett før hans etterfølger, republikaneren George W. Bush, ble sverget inn som president.

Amerikanske presidenter har fått en uvane med å benåde grovt kriminelle ortodokse jøder. Donald Trump benådet den hensynsløse ortodokse jøden og kosherslakterieieren Sholom Rubashkin. Også han er medlem av den hasidiske jødisk makt-sekten Chabad lubavitch.

Les: Systemgransker: «Donald Trump støtter Chabad og Noahide-loven»

Lav jødisk profil – i begynnelsen

Nathan Lewin hyller Ginsburgs lave profil som jødinne før hun tiltrådte i høyesterett i 1993. Før dette hadde hun «bare» vært medlem i Internasjonale forbundet for jødiske advokater og jurister, og i Amerikanske jødiske kongressen (AJC).

Etter sin tiltredelse i høyesterett ble Ginsburg fullkommelig jødisk på alle fronter, også religiøst. Lewin ble tilkalt til hennes kontor for å feste en mezuza ved kontordøren hennes, noe som bare spesielt utdannede rabbinere får gjøre.

At Amy Coney Barrett skal ta med seg sin kristne religion til embetet er altså noe som uroer jøder, medier og utspørringsledere i senatet, før godkjenningen av henne som kandidat til det ledige setet i høyesterett. Lewin er dog ikke det minste bekymret for at hun vil forråde jødenes krav om jødisk lydighet.

[Barretts] religiøse overbevisning er kanskje ikke jødisk, men hun har forståelse for, og sympati for, at tradisjonelle jøder er en viktig del av hennes historie.

Jeg vet hun kommer til å hjelpe med å forsvare religionsfriheten for alle.

Det er mulig at Lewin virkelig mener «alles» religionsfrihet. Men for ortodokse jøder finnes det som regel kun én frigjørende religion – jødedommen; og det er den som skal frelse hele verden, enten om ikke-jøder (goyim) vil det eller ikke.

Les: Systemgransker: «De ønsker at det skal bli forbudt å IKKE tilbe dem»

Chabad lubavitch og andre jødiske interessegrupper driver sin virksomhet både i USA og globalt for å innføre sine noahide lover, som beskriver hvordan ikke-jøder skal adlyde «Guds utvalgte folk». Ettersom andre religioner enn den jødiske er «falske», tilbyr de ingen frihet.

I hvilken grad USAs høyesterett kommer til å arbeide for noahide lovens utbredelse i USA står skrevet i stjernene. Men Amy Coney Barrett kan bli den yngste dommeren noensinne i høyesterett, eventuelt med et langt liv fremfor seg til å kunne ta de rette beslutningene. Hun kommer også til å beholde sin post på livstid.

Amy Coney Barret kommer således med stor sannsynlighet til å bli jødenes dyktige lille «shabbos shiksa».

Les også:
«Den israelske lobbyen er USAs største problem»
«Finkel-Think» – den jødiske valgstrategien som lå bak Trump og Orbáns dramatiske valgseire
Israel påvirket valget i USA for at Trump skulle vinne