Hjem Nyheter Jødisk uro over Russlands nedstengning av Jewish Agency

Jødisk uro over Russlands nedstengning av Jewish Agency

ALIYAH En global jødisk organisasjon, kjent blant annet for å organisere utvandring til den jødiske staten for jødiske oligarker og jødiske kriminelle rundt om i verden, ble nylig forbudt i Russland.

Natan Sharansky, tidligere innflytelsesrik styreleder for Jewish Agency for Israel. Foto: Nathan Roi – The Jewish Agency for Israel (CC BY 3.0).

Frihetskamp skrev for rundt to uker siden om at den russiske regjeringen beordret de lokale representantene for lobbyorganisasjonen Jewish Agency (JA) i Russland om å avslutte sin virksomhet og forlate landet. En jødisk debatt har oppstått vedrørende nedstengningens betydning og konsekvenser, da spesielt praktiserende av aliyah – tilbakevendingen av en jøde til den jødiske staten.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) kommenterer at nedstengningsdirektivet kommer «midt under de økte spenningene mellom Russland og Israel, grunnet Israels svar på Russlands krig mot Ukraina, og samtidig med at Russland forsøker å styrke sine bånd med Iran». Nedstengningen av JAs lokale kontor betyr, fortsetter han, at russere ikke lenger vil kunne søke om statsborgerskap i Israel fra Russland, noe som ifølge JTA «bringer tilbake minner om da russiske jøder ikke fikk lov til å forlate landet under kommunismen». Avisen skriver videre:

Det betyr også at innsatsen for å fremme migrasjon til Israel og de samfunnsbyggende aktivitetene som tilbys av Jewish Agency i Russland vil være begrenset.

Ifølge en rapport fra det russiske nyhetsbyrået RBC, må byråets ansatte i Russland forlate landet senest 28. juli.

«Dette kan være det første steget»

Fra JAs side bemøter man vanlige forekommende kommentarer om at aliyah fra Russland ville bli vanskeliggjort eller forhindret av den aktuelle avgjørelsen med å konstatere at det har liten eller ingen direkte innvirkning på denne typen tilbakevandring:

Så lenge russere kan reise til Israel uten visum, kan russiske jøder komme hit og gjøre aliyah direkte med innenriksdepartementet. Det jødiske byrået er bare et mellomledd, ikke en beslutningstaker for aliyah-søknader.

Representanten legger til:

«Når visa blir kansellert, det er da vi kan snakke om tilbakekomsten av jernteppet.

JTAs artikkel uttrykker bekymring for at det forverrede forholdet mellom Israel og Russland kan føre til at nettopp det skjer. Nylig, påminner de, reiste Russlands president Vladimir Putin til Iran for å møte Ali Khamenei, «landets øverste leder og en svoren fiende av Israel».

Khameneis kommentar på Twitter like etter møtet med Putin er sitert i JTA-artikkelen:

Nye standpunkt tatt fra Russlands president mot sionistene er prisverdige.

«Russiske tjenestemenn» skal også privat ha uttrykt at utnevnelsen av den Russland-kritiske Yair Lapid som statsminister i Israel «skaper spesielle vanskeligheter» med tanke på relasjoner mellom Israel og Russland.

Den russiske ambassaden i Tel Aviv har tidligere formidlet Moskvas skuffelse over Israels handlinger da de i mars sammen med flertallet av FNs generalforsamling stemte for vedtak av en resolusjon som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina.

En tidligere tjenestemann ved JA kommenterer i JTA:

Det faktum at noen av nykommerne til Israel er oligarker og andre velstående individer, som tok med seg noe av rikdommen sin, setter ikke Vladimir Putin pris på.

«De prøver å presse det globale jødiske samfunnet»

Roman Bronfman, en tidligere lovgiver fra Israel som har skrevet en bok om aliyah fra det tidligere Sovjetunionen, mener at Russlands avgjørelse om å stenge ned JA har ytterst begrenset innvirkning på aliyah, men at initiativet bør sees på som en advarsel:

«The Jewish Agencys arbeid kommer ikke til å påvirke aliyah, dets rolle er bare støttende», tvitret han torsdag. I stedet, skrev han, bruker Russland nedleggelsen til å «presse Israel, det globale jødiske samfunnet og den amerikanske jødedommen. Et diktaturs maktspill».

Han legger til:

Råd til mine venner: Forlat Russland så snart som mulig, hvis dere planlegger å gjøre det.