Hjem Nyheter Norge Jødiske minnesmerker vandalisert av brøytebiler

Jødiske minnesmerker vandalisert av brøytebiler

OY VEY! En brøytebil har i vinter ødelagt et jødisk minnesmerke i Bærum, melder Budstikka. Hvorvidt det dreier seg om antisemittisk ploging, fremkommer ikke.

Et jødisk minnesmerke, én såkalt snublestein, har blitt ødelagt i løpet av vinteren, melder lokalavisen Budstikka, og utpeker en brøytebil som syndebukken. Hvorvidt motivet kan ha vært antisemittisk, fremkommer ikke i artikkelen.

Ordfører i Bærum, Lisbeth Krog, forteller hun blir trist av å se bilder av de ødelagte snublesteinene og sier til Budstikka at hun vil arbeide på spreng for at skadene skal bli rettet. Krog har også tatt kontakt med Jødisk Museum i Oslo, som er de som står bak prosjektet.

Dag Kopperud ved Jødisk Museum i Oslo, forteller at det er totalt ni «snublesteiner» som har blitt ødelagt i løpet av vinteren. Ifølge Kopperud skal samtlige ha blitt påført skader av snøploger. Hvorvidt det hele kan dreie seg om en landsomfattende liga av antisemittiske brøytebilsjåfører, fremkommer dog ikke.

De såkalte snublesteinene er et prosjekt innført av Jødisk Museum i Oslo for å minnes jøder som ble deportert fra Norge under andre verdenskrig. Hver «snublestein» skal representere én jøde og er utformet som en brostein og påført en messingplate hvor navn, fødselsår, deportasjonsår og dødsdato er inngravert. Steinene støpes deretter ned i fortauet i et område med tilknytning til den aktuelle personen. Totalt skal det være utplassert 425 steiner i Norge.

Kilde:
Minnesmerke over drepte jøder ødelagt