Hjem Nyheter Europa Jødiske samfunn i Ukraina i oppbruddsstemning

Jødiske samfunn i Ukraina i oppbruddsstemning

1

UKRAINAKONFLIKTEN Russland har uttalt at et av sitt mål med sin «spesialoperasjon» er en «de-nazifisering» av Ukraina, uten å nærmere definere hvem eller hva dette inkluderer. En av de konkrete konsekvensene av invasjonen blir nå imidlertid mer tydelig: de lokale jødiske samfunnene i Ukraina forvitrer gjennom flukt og emigrasjon.

22 etasjer høye Menorah Center i Dnipro, Ukraina. Europas, og kanskje verdens største jødiske senter, bygget hovedsakelig med store bidrag fra jødiske oligarker, blant dem Igor Kolomoisky, grunnleggeren av Azov-bataljonen, Pravyi Sektor og Aidar-bataljonene. Bygget inneholder alt fra synagoger til lokale avdelinger av Israelske banker, og er formet som en jødisk menorah. Lokale jødiske kilder sier at ca. halvparten av byens jødiske befolkning har flyktet, eller de har rett og slett ikke returnert fra Israel hvor de også bor. Foto: (CC0 1.0).

«Det føles som vi er satt tilbake 30 år», hevder rabbiner Shaul Horowitz og henviser da til oppløsningen av Sovjetunionen da det jødiske livet lå brakk og måtte bygges opp fra nærmest ingenting. For mens de mindre bemidlede jødene flykter vestover i Ukraina etter som frontlinjen flytter seg, så har de bemidlede, ofte ressurspersoner og sterkt troende i det jødiske samfunnet, emigrert til Israel allerede. Jødene som foreløpig flykter internt vil imidlertid mest trolig emigrere til andre europeiske nasjoner, tror Eduard Dolinsky, direktøren for Ukrainas Jødiske Komite. Han tror videre at dette har langt mer vidtrekkende konsekvenser enn rent demografiske: med en økonomisk krise hengende over verden vil gjenoppbyggingen av det jødiske livet i Ukraina bli svært vanskelig, når en eventuell fred etter hvert kommer. Potensielle donorer vil simpelthen måtte prioritere hardt med færre penger mellom hendene, og revitalisering av de jødiske samfunnene vil ikke være øverst på disse prioriteringslistene, tror Dolinsky.

Det er spesielt de mindre menighetene som merker effekten sterkest. Så selv en by som Vinnytsia, som ligger langt fra frontlinjen og lengre vest enn Kiev, med et jødisk innbyggertall på 3 000 før invasjonen, så har den ene av tre synagoger problemer med å få gjennomført gudstjenester grunnet fravær av jøder i byen. De to andre synagogene har for øvrig stengt sine dører på ubestemt tid, etter hvert møtte ingen der til gudstjeneste og tilbudet var dermed overflødig.

Det er anslått at ca. halvparten av jødene i Ukraina er på flukt eller har flyktet, enten internt eller som har forlatt landet.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hans-Simon Dahle
Hans-Simon Dahle
6 måneder siden

Det føyer seg inn i en historisk tradisjon; når jødene føler seg utrygge og/eller «forfulgt», tar de sine eiendeler og drar, enten til mere «jødevennlige» steder, eller – som i dag – til bandittstaten i Midtøsten, der de trygt kan ta aliyah og bli ønsket velkomne av sine rase- og trosfrender. At de i mellomtiden har bedrevet «constructive destruction», som I Ukraina, er det få som er klar over.