Hjem Nyheter Joe Biden kaller Xi Jinping en «diktator»

Joe Biden kaller Xi Jinping en «diktator»

UTENRIKS Etter endelig å ha møtt Xi Jinping på hjemmebane, gikk det knapt et døgn før USAs president Joe Biden igjen kalte den kinesiske presidenten en «diktator». Den kinesiske regjeringen raser nå mot Bidens trekk.

Joe Biden og Xi Jinping under et møte i Beijing i 2013 da de begge var visepresidenter.
Foto: REUTERS/Lintao Zhang/Pool//File Photo (CC BY-SA 2.0)

Siden Joe Biden tiltrådte som USAs president i 2020, har han forgjeves forsøkt å få til et møte med Kinas president Xi Jinping på hjemmebane. De to presidentene møttes ofte da de var visepresidenter i sine respektive land, og Xi skal ha utviklet en sterk motvilje mot den korrupsjonsanklagede Biden.

De nylige amerikanske fornærmelsene mot Xi og Kina, så vel som Biden-administrasjonens stadig mer krigshissende retorikk rundt Taiwan, har ført til at den kinesiske regjeringen ikke engang ønsker å svare på samtaler fra Washington i visse perioder.

Da Bidens utenriksminister Anthony Blinken reiste til Kina i juni i et forsøk på å glatte over den voksende fiendtligheten mellom de to landene, valgte Biden ikke bare å kalle Xi Jinping en «diktator» offentlig, men sikret også at utspillet ble transkribert på Det hvite hus’ nettsider. At Biden kalte Xi for diktator ble ikke godt mottatt i Beijing, som beskrev trekket som en «absurd provokasjon».

Etter mange vendinger fikk Biden endelig møte Xi på Asia Pacific Economic Corporation (APEC) i San Francisco tidligere denne uken. De to lederne skal blant annet ha blitt enige om å åpne en «hot line» mellom presidentene av samme type som USA tidligere hadde hatt med Sovjetunionen. De bestemte seg også for å gjenoppta kommunikasjonen mellom landenes respektive militære, som ble helt stille etter at Nancy Pelosi, daværende speaker i Representantenes hus, besøkte Taiwan til tross for kinesiske advarsler.

«Se, fyren er en diktator»

Men dagen etter møtet, som Biden beskrev som «vellykket», var det nok en gang tid for den amerikanske presidenten å fornærme Xi Jinping. Som svar på et direkte spørsmål fra en journalist holdt Biden fast ved sin tidligere uttalelse om at Kinas president er en «diktator», skriver Reuters.

– Se, han er en diktator i den forstand at han er en fyr som leder et land som er et kommunistisk land som er basert på en styreform som er helt annerledes enn vår, sa Biden.

Nøyaktig hvorfor dette automatisk gjør noen til en «diktator», forklarte imidlertid ikke Biden.

Det kinesiske utenriksdepartementet har gjort det klart at det «sterkt fordømmer» Bidens trekk.

– Uttalelsen er ekstremt unøyaktig og uansvarlig politisk manipulasjon, sa departementets talsmann Mao Ning torsdag.

Xi Jinping er blitt beskrevet som Kinas sterkeste leder siden den marxistiske revolusjonære Mao Zedong. I mars ble han enstemmig valgt av Den nasjonale folkekongressen til sin tredje periode som kinesisk president, noe som markerer første gang på flere tiår at en kinesisk president ikke har gitt fra seg makten etter to perioder. I forkant av valget ble også en tidligere begrensning på antall perioder en president kan sitte, fjernet.