Hjem Nyheter Europa John Cleese står opp for kunsthistoriker svartelistet for «antisemittiskt uttalelse»

John Cleese står opp for kunsthistoriker svartelistet for «antisemittiskt uttalelse»

1

ANTISEMITTISME Etter at en kunsthistoriker imiterte Adolf Hitler, gjorde romersk hilsen og talte om destruktiv jødisk innflytelse, svartelistes han av Cambridge Universitys «ytringsfrihetsselskap» hvilket fører til at Cleese stenger ned seg selv.

John Cleese
Foto: Bruce Baker (CC BY 2.0 via Wikimedia Commons)

En imitasjon av Adolf Hitler ved Cambridge University har utløst en strid om «grensene for ytringsfriheten» og har igjen fått Monty Python-komikeren John Cleese i hardt vær.

Imitasjonen ble fremsatt under en debatt i forrige uke om hvorvidt det eksisterer noe slikt som «god smak».

Kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon imiterte Hitler i et debattinnlegg der han blant annet taler om moderne kunst.

Ved tilfellet takket Keir Bradwell, lederen av Cambridge Union – et akademisk selskap for «fri debatt og ytringsfrihet» – Graham-Dixon for imitasjonen.

Imitasjonen ble fremført i en tid da britiske universiteter ble utsatt for kritikk, blant annet fra den britiske regjeringen, for å ikke reagere tilstrekkelig kraftfullt på «uttrykk for antisemittisme».

Bradwell vender kappen

Bradwell har siden fremtredelsen ved universitetet endret kurs og publisert en bønn om forlatelse for at han ikke avbrøt Graham-Dixon.

Fordømmelsen har ført til at John Cleese, en forkjemper for ytringsfrihet, har innstilt en planlagt fremtredelse for Cambridge Union.

Han oppgir at han tok beslutningen i protest mot universitetets behandling av Graham-Dixon.

– Jeg så frem imot å holde tale til studentene ved Cambridge Union på fredag, men fikk høre at noen der hadde blitt svartelistet for å ha imitert Hitler, skrev Cleese på Twitter onsdag.

Han fortsatte:

– Jeg angrer at jeg gjorde samme sak i et Monty Python-show, så jeg svartelister meg selv før noen andre gjør det.

Cleese hadde på sitt skjema en fremtredelse på Cambridge som en del av sin nye dokumentarserie Cancel Me, der han intervjuer personer som har blitt straffet eller nedtystet for å ha gjort «krenkende uttalelser».

I debatten på universitetet imiterte Graham-Dixon Hitler, snakket med tysk aksent og gjorde en romersk hilsen.

«Moderne kunst har blitt løftet frem av jøder»

I et filmklipp fra hendelsen, postet på nyhetssiden Varsity, sier han blant annet:

– Den tyske kunstens romantiske tradisjon ble avsatt av denne moderne kunsten, denne moderne fryktelige kunsten som løftes frem av jødene.

Ved fremføringen ble Bradwell Graham-Dixon hyllet for «den kanskje lengste Hitlerimitasjonen som noensinne har blitt fremført her, en enestående prestasjon i kveld».

Men noen dager senere ba han om forlatelse for å ikke ha avbrutt Graham-Dixon.

Jeg vil fremføre min ureserverte bønn om forlatelse for kommentarene som ble gjort av en taler under debatten vår på tordags kveld, skrev han i et innlegg på Twitter på lørdag.

Han fortsatte:

Verken jeg selv eller selskapet tolererer det tankeløse og groteske språket som ble anvendt av individet det gjelder, jeg beklager at jeg ikke grep inn ved tilfellet.

Han la også til:

Min forsømmelse var helt og holdent en konsekvens av brist på mot til å stoppe noen som står fremfor 400. Taleren kom som en respektert kunstkritiker, og det var ingenting som indikerte at han skulle levere de kommentarene som han siden ga. Jeg ønsker bare at vi hadde kunnet forutse hva han skulle si, og ha valgt noen andre.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
8 måneder siden

Den kunst som er ikke bare «tradisjon» men livet selv må baseres på ånd vitenskap; da ingen «jøde» kan forgifte den. Og vitenskap må være kunst, med klar forståelse av Kristus vesen i midten. Det er på tide å ble kvitt med begrenset materialistiske tankegang.