Hjem Historie Dagens historiske John Demjanjuk

John Demjanjuk

HISTORIE Den 16. februar 1987 begynte rettergangen mot John Demjanjuk i Jerusalem. Demjanjuk var tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og han var antatt å være den myteomspunnede «Ivan den grusomme» fra konsentrasjonsleiren Treblinka.

Identitetskortet som ble brukt for å bevise at John Demjanjuk i virkeligheten var «Ivan den grusomme» er nå fastslått å være en forfalskning. Dette var det eneste dokumentbeviset som ble ført mot Demjanjuk i Jerusalem. Det falske identitetskortet sammen med falske vitnemål førte til en dødsdom som senere ble anket.
Identitetskortet som ble brukt for å bevise at John Demjanjuk i virkeligheten var «Ivan den grusomme» er nå fastslått å være en forfalskning. Dette var det eneste dokumentbeviset som ble ført mot Demjanjuk i Jerusalem. Det falske identitetskortet sammen med falske vitnemål førte til en dødsdom som senere ble anket. Foto: EPA/ZST LUDWIGSBURG.

I 1958 fikk John Demjanjuk amerikansk statsborgerskap. Den da 38 år gamle tidligere ukraineren så ut til å kunne se frem mot en trygg fremtid. Dette i kontrast til de grusomheter som allerede hadde snudd opp-ned på hans og alle andre ukraineres liv under Stalin-regimet og andre verdenskrig. På 70-tallet forekom Demjanjuk på en liste med ukrainere som påstås å ha samarbeidet med tyskerne under Det tredje riket. Listen ble laget av sovjetvennlige eks-ukrainere.

Det ble påstått at Demjanjuk hadde tjenestegjort i konsentrasjonsleirene Sobibór og Flossenbürg, og beviset for påstanden var en kopi av et identitetskort. Spekulasjonene gikk om at Demjanjuk i virkeligheten var «Ivan den grusomme» fra konsentrasjonsleiren Treblinka i Polen. Denne Ivan skal ifølge myten ha gått rundt i leiren med en pisk eller et sverd som han for sport prylte og massakrerte nakne jøder med. Demjanjuk ble fratatt sitt amerikanske statsborgerskap og ble utlevert på forespørsel fra Israel i februar 1986.

Den 16. februar 1987 ble skueprosessen innledet i Jerusalem der Demjanjuk ble anklaget for forbrytelser mot menneskeheten i egenskap av å være «Ivan den grusomme» fra Treblinka. Identitetsdokumentet ble lagt frem som eneste dokumentbevis, et dokument retten på forhånd burde ha avvist som en forfalskning. Domstolen handlet altså mot bedre vitende. Det eneste som gjenstod var vitnemål fra «overlevende» som allerede hadde bestemt at Demjanjuk var den samme som det angivelige monsteret i Treblinka.

Til tross for mangelen på bevis ble Demjanjuk i april 1988 dømt til døden ved hengning. Hans forsvarer omkom under mystiske omstendigheter og hans etterfølger Yoram Sheftel fikk syre kastet i ansiktet. Sheftel anket dommen til høyesterett i Israel som frikjente Demjanjuk i 1993. Da hadde Sovjetunionen kollapset og arkivene blitt åpnet. Av disse fremgår det at Sovjetunionen hadde utpekt en annen person som «Ivan den grusomme». Koblingen til «Ivan den grusomme» hadde nå blitt for absurd.

John Demjanjuk i rettsalen, Jerusalem, hvor han mottar sin dødsdom. Foto: Efi Sharir / Photographer: Israel Press and Photo Agency (I.P.P.A.) / Dan Hadani collection, National Library of Israel, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Hevnlystne israelere hadde allerede fremført idéen om at Demjanjuk var moralsk skyldig på en eller annen måte og at han fortsatt burde straffes, selv etter en frikjennelse fra høyesterett. Selv om han ikke var «Ivan den grusomme» befant Demjanjuk seg et sted, om ikke i Treblinka som vitnene tidligere påsto; kanskje hadde han vært i Sobibór eller noe annet sted. På én eller annen måte var hanJohn Demjanjuk i rettsalen, Jerusalem, hvor han mottar sin dødsdom. Foto: Efi Sharir / Photographer: Israel Press and Photo Agency (I.P.P.A.) / Dan Hadani collection, National Library of Israel, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons fortsatt skyldig til «Holocaust». Selv om han ikke var «Ivan den grusomme» var han fortsatt «Ivan den ikke riktig like grusomme». I et TV-innslag kalt «Ivan the less terrible» fra 1992 forteller Sheftel hvordan han ble møtt av det israelske samfunnet da han stilte opp som forsvarer for Demjanjuk:

Jeg ble kalt for den mest utrivelige personen i staten Israel, jeg ble kalt for en samvittighetsløs person, jeg ble kalt nazistisk kollaboratør, som morder, som nazistsympatisør, som en person som burde drepes og elimineres.

I samme intervju forutså Sheftel hva som ville skje med Demjanjuk:

Hvis noen anklages for spesifikke krigsforbrytelser og viser seg å være uskyldig vil det fortsatt ikke hjelpe ham. Det vil legges frem en ny anklage og hvis den andre anklagen ikke holder vil det bli en tredje og en fjerde og en femte anklage. Dette er ikke et rettssystem, det er alt annet enn et rettssystem.

I 2009 var det igjen tid for en ny skueprosess. Denne gangen ble Demjanjuk utlevert fra USA til Tyskland hvor han var tiltalt av en domstol i München. I mai 2011 ble Demjanjuk, som hadde rukket å bli 91 år gammel, dømt til fem års fengsel for medvirkning til drap i konsentrasjonsleiren Sobibór. Dommen ble anket, men alder og sykdom hadde tatt ham igjen; i påvente av ny frikjennelse døde John Demjanjuk den 17. mars 2012.