Hjem Nyheter Jomshof: SD kan kreve ministerposter

Jomshof: SD kan kreve ministerposter

3

SVERIGE Når SD nå er Sveriges nest største parti, har man helt andre forutsetninger under regjeringsforhandlingene. Det sier partisekretær Richard Jomshof, som mandag morgen var gjest i SVTs Morgonstudion.

Illustrasjonsbilde Sverigedemokraterna. Foto: News OresundCC BY 2.0, via Wikimedia Commons .

Under gårsdagens stemmetelling ble det klart at Sverigedemokraterna blir det nest største partiet i Riksdagen. Etter at det i utgangspunktet så ut som den såkalte høyreblokken tapte mot statsminister Magdalena Anderssons (S) rødgrønne blokk, tok de igjen på slutten. Selv om stemmetellingen fortsatt pågår og den er svært jevn, tyder nå alt på at M, SD, KD og L får flertall i Riksdagen.

Dette setter SD i en helt ny posisjon foran regjeringsforhandlingene, sier SDs partisekretær Richard Jomshof, som mandag morgen besøkte SVTs Morgonstudion.

Tidligere har de andre partiene i blokken vurdert at SD må holdes utenfor selve regjeringen og i stedet forbli et slags samarbeidsparti som holder regjeringen oppe med sine stemmer. Men Jomshof mener SD nå har rett til å stille «helt andre krav».

– Vi må kunne diskutere ministerverv, statsministerposisjonen, selv om det viktigste er at politikken tar en annen retning, sier Jomshof.

Mange har sagt at det kan være vanskelig for Venstre å akseptere at SD sitter i regjeringen. Men Jomshof mener det tenkte rødgrønne samarbeidet ville blitt enda vanskeligere, da han mener Senterpartiet og Venstre står lenger fra hverandre enn L og SD.

– Vi vil finne saksspørsmål der vi er enige, for eksempel i skolespørsmålet, men da må de akseptere at vi er det største partiet i denne blokken, sier han.

Jomshof legger samtidig til at det ikke blir noe regjeringsskifte dersom Venstre velger å bytte side og støtte Magdalena Andersson.

SD har økt i oppslutning ved hvert valg siden det stilte opp for første gang i 1988, noe som er svært uvanlig selv fra et internasjonalt perspektiv. Siden inntreden i Riksdagen i 2010 har det vokst raskt til å nå bli Riksdagens nest største parti.

– Vi har hatt rett hele tiden, ikke minst i vårt syn på innvandring. Valgresultatet er en god vurdering på den kampen, sier Jomshof.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
J.H
J.H
4 måneder siden

Tegn på en god utvikling, men bare sørgelig at det svenske folket er halvvåkne som stemmer SD. Men kanskje like greit om de nå får se SD med makten, slik at de kan komme seg av det toget til neste valg og stemme riktig opposisjon.

Roger M
Roger M
4 måneder siden

SD kommer ikke til å gjøre det som er nødvendig. De kommer bare til å bremse litt, noe som dessverre tilfredsstiller de som ikke vet bedre, men som blir som å koke frosken på svakere varme. Farlig.

Holger
Holger
4 måneder siden

Slapp av, SD har en plan. Snart heiser de svastikafanen, kutter bånd med jødisk makt og deporterer alle innvandrere på etnisk grunnlag. *sarkasme*