Hjem Historie Dagens historiske Joseph Goebbels taler i Görlitz

Joseph Goebbels taler i Görlitz

HISTORIE Den 8. mars 1945 talte Joseph Goebbels til arbeidere og soldater i Görlitz.

Joseph Goebbels. Foto: Bundesarchiv, Bild 183-1989-0821-502 / CC-BY-SA 3.0CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons.

I begynnelsen av mars reiste Joseph Goebbels til frontbyen Lauban (i dagens Polen) hvor Wehrmacht under Operasjon «Gemse» hadde utført et motangrep og slått ut et sovjetisk panserkorps. Motangrepet ved Lauban regnes som den siste store tyske seieren under andre verdenskrig.

I disse dagene talte Joseph Goebbels til soldater og arbeidere i Görlitz. Denne saksiske byen er den østligste byen i Tyskland og er naboby til Lauban.

Enda en gang talte Goebbels om viktigheten av den totale krig. Goebbels beskrev overgrepene som Sovjetunionen hadde begått mot tyske kvinner og barn og mante de tyske soldatene til fortsatt kamp. Til tross for at det så mørkt ut fortsatte Goebbels å inspirere sine folkekamerater til å ikke miste håpet.

Gjennom det tyske folkets heroiske kamp i krigens sluttfase ble forutsetningene skapt for ny kamp i dag. Ikke bare viste det nasjonalsosialistiske Tyskland de evner vår rase innehar, deres stridsmoral lever videre som et forbilde for dagens kjempere. For som Goebbels avslutter talen sin med: En dag kommer våre idealer til å seire.