Hjem Historie Dagens historiske Julefest i det nasjonalsosialistiske Tyskland

Julefest i det nasjonalsosialistiske Tyskland

HISTORIE Julen i det nasjonalsosialistiske Tyskland var både en familiær begivenhet og en høytid i folkefellesskapets tegn.

640px-julefest-tyskland

Julefestene i det nasjonalsosialistiske Tyskland skilte seg på flere måter fra dagens vestlige julefeiring. Selv om de tyske familiene feiret jul som vanlig i sine hjem la ledelsen vekt på at julefeiringen også var en begivenhet for hele det tyske folket.

320px-hitler-jul-soldater

I fredsårene, da tyskere fortsatt var fattige etter Weimarrepublikkens kaotiske styre, ble det arrangert julegaveinnsamlinger for fattige tyske barn. I krigsårene ble nære og kjære oppfordret til å sende hilsener til de tyske soldatene ved fronten slik at de skulle vite at de der hjemme tenkte på dem.

I 2009 publiserte Life Magazine fargebilder fra en julefeiring i det nasjonalsosialistiske Tyskland som skal ha blitt tatt av Hugo Jaeger; en av Adolf Hitlers personlige fotografer. Feiringen fant sted i 1941 i München og i tillegg til Hitler og partiledelsen var høyere offiserer samt offiserkadetter fra SS nærværende.

640px-hitler-jul1941

05-Scene-from-a-Christmas-party-in-Munich-thrown-by-Adolf-Hitler-for-his-generals-1941

02-Scene-from-a-Christmas-party-in-Munich-thrown-by-Adolf-Hitler-for-his-generals-1941

04-Scene-from-a-Christmas-party-in-Munich-thrown-by-Adolf-Hitler-for-his-generals-1941

Hitler deltok på flere andre julefeiringer. Nedenfor er bilder fra en feiring i 1940 med medlemmer av Waffen-SS.

640px-Bundesarchiv_Bild_101III-Weill-076-28_Angehörige_der_Waffen-SS_bei_Weihnachtsfeier

Hitler og to nisser.
Hitler og to nisser.

Samtidig som julefeiringene var folkelige (i betydningen festlige) ble de også brukt for å understreke alvoret i situasjonen som Tyskland befant seg i, og for å tjene folkefellesskapet. Nedenfor vises en innsamling av mat til fattige tyskere:

640px-Bundesarchiv_Bild_102-17313_Berlin_Weihnachtspakete_für_das_Winterhilfswerk

Nedenfor er et bilde av Joseph Goebbels som funksjonær ved en innsamling av julegaver til barn i Berlin år 1936. Goebbels holdt i krigsårene årlige juletaler som hovedsakelig omhandlet soldatene ved fronten og oppfordret til å «uttrykke vår kjærlighet til hverandre og vår tro på alt som holder oss sammen».

goebbels-jul

Utryddelse av arbeidsløsheten: Autobahn-arbeidere ved en julefeiring i 1938.
Utryddelse av arbeidsløsheten: Autobahn-arbeidere ved en julefeiring i 1938.

Goebbels’ kulturdepartement gav i årene 1941–1944 ut en årlig julebok, «Deutsche Kriegsweihnacht» (Tysk krigsjul), med oppfordringer om å sende hilsener til de tyske soldatene ved fronten. Bøkene var illustrert med bilder og passende sitater eller dikt. Nettsiden German Propaganda Archive har oversatt utgaven fra 1944 til engelsk. Nedenfor samles soldater rundt et lite juletre i deres bunker og leser et brev fra en soldatkone som avsluttes med følgende budskap:

And so, like millions of women today, the light of my heart shines forth with joy and love, illuminating the front, brightening the year’s longest night, in which you stand watch and fight for us. That light is within us, and will give us all the strength to find our way to a fresh spring. That is my firm, unshakable faith.

Illustrasjon til teksten ovenfor.
Illustrasjon til teksten ovenfor.

NS-Dokumentationszentrum, som er et statlig tysk prosjekt for å dokumentere nasjonalsosialismen i Tyskland, har samlet andre bilder fra julefeiringene, hvor glitrende juletrepynt har blitt erstattet med imiterte håndgranater og jernkors som en påminnelse om det helvete familienes fedre gjennomgikk.

article-0-07409BAE000005DC-649_634x474

Mange av de kristne symbolene var erstattet med nordiske symboler og hakekors. En interessant sak er at Reichführer-SS Heinrich Himmler i 1936 etablerte en julefest, som kaltes for «Julfest» på tysk, for SS-medlemmer. Til disse julefestene ble det laget blant annet julelykter, «Julleuchter», som ble gitt til SS-medlemmer som var tilstede.

SS-julelykten i midten.
SS-julelykten i midten.

Utformingen av disse julelyktene skal opprinnelig ha kommet fra Halland i Sverige, fra julelykter som fantes der sent på 1700-tallet, omtalt i den svenske tidsskriften Runa på 1800-tallet og via omveier funnet veien til det nasjonalsosialistiske Tyskland. Lykten prydes av Hagal-runen og Himmler forklarte julelyktens betydning på følgende måte:

Dens hjerte representerer hjerte og hjem, og Hagal-runen fred gjennom seier […] Akkurat som våre forfedre aldri lot gløden i deres hjerter slukke, slik må vår julelykt også alltid brenne. Derfor blir den et symbol for det aldri døende sollyset.

Det ble også laget Julfest-tallerkener.
Det ble også laget Julfest-tallerkener.

500px-julfest-tallrik-1940

Julfest-boken for SS-medlemmer.
Julfest-boken for SS-medlemmer.

Andre bilder:

Fra boken «Tysk krigsjul 1944».
Fra boken «Tysk krigsjul 1944».
Nissen med tyske offiserer, 1944.
Nissen med tyske offiserer, 1944.
Bergjegere.
Bergjegere.
Oppskrift på julebakst.
Oppskrift på julebakst.
Hitler ved et juletre. Fra «Tysk krigsjul 1944».
Hitler ved et juletre. Fra «Tysk krigsjul 1944».

Relaterte lenker:
German War Christmas (1944)
Christmas, 1941
SS-Julleuchte