Hjem Nyheter Norge Kaller tilbake dressinger etter funn av ulovlig insektsmiddel

Kaller tilbake dressinger etter funn av ulovlig insektsmiddel

HELSE Orkla Foods Norge trekker tilbake en rekke dressinger, etter det ble gjort funn av det ulovlige insektsmiddelet fipronil.

Matvaregiganten Orkla Foods Norge AS trekker tilbake en rekke dressinger av typen Idun. Dette etter det ble gjort funn av det ulovlige og helseskadelige insektsmiddelet fipronil.

Fipronil er et middel som blant annet blir brukt for å fjerne lopper og lus hos dyr, men er forbudt å bruke på dyr som produserer mat, ettersom det er farlig for mennesker.

Stoffet har blant annet blitt brukt for å bekjempe sommerfugler, møll, kakerlakker og maur. Det har også blitt sprayet over store åkere for å fjerne larver og skadedyr. Forskere mistenker at storskala bruk av fipronil er en av syndebukkene bak den mye omtalte biedøden. Fipronilforgiftning hos mennesker og dyr kjennetegnes ved kvalme, oppkast, anfall og irriterte øyne, men kan som oftest behandles.

Stoffet anses ikke være farlig i små mengder, men større doser kan påvirke lever, nyrer og skjoldbrukkjertel. WHO har klassifisert stoffet som «moderat helsefarlig».

Kilde:
Tilbakekaller dressinger