Hjem Nyheter Katedralbrann mistenkes å være påsatt

Katedralbrann mistenkes å være påsatt

0

UTENRIKS Katedralbrannen i franske Nantes mistenkes å være påsatt. Det fantes brannkilder på tre steder i katedralen, og en utredning om mordbrann har blitt innledet.

Lørdagens brann i katedralen i Nantes i Frankrike mistenkes å ha vært påsatt, skriver Figaro.

Det har blitt konstatert tre ulike brannkilder i den gamle katedralen, en ved orgelet og en i hver av de to midtgangene. Johanna Rolland, borgermester i Nantes, har meddelt at en utredning om mordbrann er innledet.

Brannen i den gamle katedralen fra 1400-tallet brøt ut ved åttetiden lørdag morgen. Katedralen som er vernet som en del av Frankrikes kulturarv med Monument historique-status ble reddet av brannvesenet som etter to timer lyktes med å få brannen under kontroll.

— Skadene ser ut til å være konsentrert til orgelet. Det ser ut til å være helt ødelagt. Plattformen som den ligger på er svært ustabil og truer med å kollapse, sa den regionale brannsjefen Laurent Ferlay.

Et malt glassvindu i fasaden og et verdifullt maleri fra 1800-talet ble også ødelagt i brannen.

Borgermester Rolland berømte brannmennene for deres innsats men uttrykte også bestyrtelse over hendelsen: «Det er en dag preget av sorg. Vår katedral er et sted for alle innbyggere i Nantes, den er en del av vår historie og vår kulturarv.»

I løpet av de siste årene har angrepene på kirker og den europeiske kulturarven økt dramatisk og tusenvis av kirker har blitt utsatt for skadeverk. I Frankrike vandaliseres i snitt tre kirker hver dag.

I 2018 skjedde 1 063 angrep mot kristne kirker og symboler, hvilket var en økning på 17 prosent, sammenlignet med året før.

I fjor vår brant verdensarven Notre Dame i Paris.

En 39 år gammel mann fra Rwanda ble pågrepet i sitt hjem lørdag ettermiddag, mistenkt for å ha påsatt brannen i katedralen. Aktor meddelte søndag morgen at mannen er varetektsfengslet. Afrikaneren skal ha vært en frivillig som arbeidet for bispedømmet og er ikke tidligere kjent av politiet.

Les også:
3 000 angrep mot kristne mål i Europa i løpet av 2019