Hjem Nyheter Katolsk «munk» kommer ut som transvestitt

Katolsk «munk» kommer ut som transvestitt

USA Den katolske «munken» Christian Matson erklærte søndag at han faktisk er en «kvinne». Nå sier munken at kirken må lære seg å «håndtere» såkalte transpersoner i hierarkiet.

Eremitten Christian Matson (til høyre) sammen med sin biskop John Stowe.
Foto: Christian Matson / Facebook

Det er nettstedet Religious News Service som skriver om «broren» Christian Matson, en såkalt bispedømmeeremitt i den amerikanske delstaten Kentucky, som søndag «kom ut» som transvestitt. Munkens beslutning ble gjort med full godkjennelse fra hans overordnede, biskop John Stowe av bispedømmet Lexington.

– Denne søndagen, på pinsedag 2024, planlegger jeg å stå frem offentlig som transseksuell, skrev munken til nettstedet allerede forrige fredag.

Ifølge kilder skal transvestitten, som lever som eremitt i en ensom hytte blant Appalachene, rådført seg med en kanonisk advokat før han konverterte til den katolske kirke. Årsaken var at han allerede regnet seg som kvinne, mens Den katolske kirke hadde bestemt at personer som hadde gjennomgått kjønnsskifte ikke kunne gifte seg eller bli prest.

Matson ble da rådet til å bli eremitt fra bispedømmet, som er en person som sverger troskap til en bispedømmebiskop og lever et liv i tilbaketrukkethet og bønn, noe som ifølge advokaten «kan vise seg å være mindre utfordrende enn å slutte seg til en etablert klosterorden». Ifølge Matson hevdet advokaten at «det ikke er noe problem» så lenge han kunne finne en biskop som kan «akseptere» situasjonen. Dette fordi det ikke er forskjell på kjønn blant bispedømmets eremitter, mens de lever isolert fra andre.

Etter dette skal Matson ha lett forgjeves i et tiår etter katolske sammenhenger hvor han kunne «komme ut», før han fant biskop Stowe. Nå skryter han av å være den første «transseksuelle» munken i den romersk-katolske kirkes historie.

Han sier også at kirken må akseptere ham «som han er».

– Dere må lære å håndtere oss [transvestitter] fordi Gud har kalt oss til denne kirken, sa Matson.